Svet

Ukrajina povlači tenkove "abrams" sa linije fronta: Ruski dronovi dominiraju

Neimenovani visoko rangirani predstavnik Pentagona je istakao da široka primena dronova na frontu znači da "nema otvorenog terena preko koga može da se prođe bez opasnosti od uništenja
Ukrajina povlači tenkove "abrams" sa linije fronta: Ruski dronovi dominiraju© Tanjug/AP Photo/Carlos Osorio

Ukrajina je prestala da koristi američke tenkove "abrams" zbog superiornosti ruskih dronova, koji su ih učinili suviše ranjivim na bojnom polju, piše Asošiejted pres, pozivajući se na američke vojne zvaničnike.

"U ovom trenutku, tenkovi su povučeni sa linije fronta i SAD će raditi sa Ukrajincima na promeni taktike", izjavio je zamenik predsednika Združenog komiteta načelnika štabova admiral Kristofer Grejdi, kao i predstavnik Ministarstva odbrane koji je potvrdio ovu vest, ali je želeo da ostane anoniman, navodi se u članku.

Drugi neimenovani visoko rangirani predstavnik Pentagona je istakao da široka primena dronova na frontu znači da "nema otvorenog terena preko koga može jednostavno da se prođe bez opasnosti od uništenja."

Tenkovi "abrams" koštaju oko 10 miliona dolara i, kako su tvrdili američki i ukrajinski zvaničnici, oni su od vitalnog značaja za probijanje utvrđenih ruskih linija odbrane.

Pet od 31 tenka već je izgubljeno u ruskim napadima.

Prethodno je portparol Kremlja Dmitrij Peskov istakao da su ruski vojnici od samog početka govorili da će ovi američki tenkovi goreti kao i svi drugi.

Krajem septembra 2023. godine, koordinator za strateške komunikacije Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi saopštio je da je u Ukrajinu stigla prva partija američkih tenkova "abrams" od ukupno obećanih 31 borbenih vozila.

Osim toga, prema tvrdnjama vojnih zvaničnika, ruski vojnici uništili su desetine nemačkih tenkova "leopard", nekoliko britanskih "čelendžera" i francuskih AMH-1010RC.

image
VV inauguration
banner