Rusija

Novi snimak uništavanja prvog "abramsa": Dejstvo "pirane" iz drugog ugla

Da se zaista radi o prvom tenku američke proizvodnje potvrđuje i način na koji je uništen
Novi snimak uništavanja prvog "abramsa": Dejstvo "pirane" iz drugog ugla© Телеграм канал "Интел слава"

Na pojedinim ruskim telegram kanalima specijalizovanim za vojne teme i Specijalnu vojnu operaciju, pojavio se video-snimak na kome se može videti uništavanje jednog od osnovnih borbenih tenkova američke proizvodnje M1A1 SA "abrams", koji se nalaze u sastavu ukrajinskih oružanih snaga.

Analizom snimka, tačnije položaja u kome se nalaze tenk, kupola, cev, otvori članova posade i njegovog okruženja – puta, vegetacije i odsustva bilo kakvih objekata, deluje da je zapravo u pitanju prvi uništeni "abrams" u Ukrajini.

Ovome u prilog govori i činjenica da je prvi udar "abramsu" nanesen uz pomoć FPV drona, koji se na kratko može videti kako leti u pozadini tenka. Nakon prvobitne eksplozije koju je izazvala ruska "pirana", usledila su sekundarne detonacije municije u zasebnom odeljku, a potom je izbio požar koji izgleda proširio i na ostatak tenka.

O načinu na koji je prvi "abrams" uništen je već bilo reči, ali su ovim snimkom potvrđene ranije iznete tvrdnje da se posada, tačnije njen veći deo, izvukao iz američkog tenka u plamenu. Naime, nakon što je došlo do detonacije municije, mogu se videti tri osobe koje sa desne strane kupole skaču sa tenka i puze dalje od njega.

Međutim, kao što je već poznato "abrams" ima četiri člana posade – komandira, nišandžiju, poslužioca topa i vozača, a sudeći po tome iz kog dela tenka su tri osobe izašle, izgleda da je potonji član ostao zarobljen unutar vozila i nije uspeo da se izvuče.

Podsećanja radi, od kraja februara ruski borci uspeli su da unište četiri američka tenka i dva inžinjerijska vozila za razminiranje M1150 "asolt bričer", zasnovanih na "abramsu.

image