Rusija

Ruska vojska oslobodila region Novi u Časovom Jaru

Uništena je i vredna oprema dobijena od Amerike
Ruska vojska oslobodila region Novi u Časovom Jaru© Tanjug/Oleg Petrasiuk/Ukrainian 24 Mechanised brigade via AP)

Rusija je napravila novi prodor na frontu, a jedinice grupe trupa "Jug" potpuno su oslobodile oblast Novi, naselja Časov Jar Donjecke Narodne republike.

Časov Jar je za Ukrajince izuzetno važna strateška tačka, jer su putevi koji prolaze u blizini važni za snabdevanje jedinicama Oružanih snaga Ukrajine i njihovih plaćenika, a uz to, uspeh u Časovom Jaru, približio bi Rusiju postizanju jednog od često naglašavanih ciljeva – oslobođenju čitave Donjecke oblasti.

Jedinice trupa "Jug" potukle su i neprijateljsko ljudstvo i tehniku u naseljenim mestima na punktovima u naseljenim mestima Vasjukovka, Kalinjina, Konstantinovka, kao i naseljima Krasnogorovka, Rajgorodok i Vesjoli Gaj Donjecke Narodne Republike.

Tokom kontrabaterijske borbe pogođena je jedna samohodna haubica "akacija", jedna samohodna artiljerijska naprava "gvozdika", haubica "msta-b", tri haubice D-20, top M119 proizveden u SAD, dve stanice za elektronsko ratovanje "enklava-n" i kontrabaterijska stanica proizvedena u SAD AN/TPK-48.

image