Sport

Zdjelar o Novaku, Partizanu i sudbinskoj povezanosti sa Rusijom: Moskva je moja druga kuća

Kao mlad je postao kapiten Partizana, sada mu predviđaju da je blizu da postane i predvodnik moskovskog CSKA
Zdjelar o Novaku, Partizanu i sudbinskoj povezanosti sa Rusijom: Moskva je moja druga kuća© РИА Новости/Александр Вильф

Saša Zdjelar je jedan od glavnih igrača "armejaca", čovek koji je pre dve godine došao u prestonicu Rusije i tamo dobio drugi dom.

Povremeni srpski reprezentativac osvojio je sa CSKA Kup Rusije, došao do vicešampionske pozicije, ali sada ima veće ambicije.

Pred duel sa aktuelnim šampionom Zenitom, govorio je za "Sport ekspres", istakavši da će tim pod trenerom Markom Nikolićem ići na pobedu.

"Zaista volim da radim pod Markovim vođstvom. Verujem da će ekipa samo napredovati kako ove sezone bude odmicala", rekao je Zdjelar u intervjuu.

"Kada dođe novi trener, promene se uvek dešavaju, to je neizbežno. U Rusiji je kratak period između sezona, tako da nije bilo mnogo vremena. Postoji razlika ako govorimo o formaciji u napadu i odbrani. Dodati su novi zadaci, na primer oko prekida. Već smo postigli nekoliko važnih golova iz kornera."

CSKA nije dobro počeo sezonu, bilo je nekoliko nesrećnih rezultata, ali je podigao formu i trenutno zauzima petu poziciju sa 13 bodova, pet manje od lidera Lokomotive.

"Igrali smo dobro. Šteta što smo u poslednjim minutima primili golove protiv Krasnodara i Lokomotive. Posebno u moskovskom derbiju. Moje mišljenje je da je tada na terenu bila samo jedna ekipa, a izgubili smo tri boda. Lokomotiva je imala samo jedan udarac, koji je završio golom. U Krasnodaru je bilo malo teško, šanse su bile 50-50."

Iako su sve misli usmerene na duel sa velikim rivalom iz Sankt Peterburga, 29-godišnji fudbaler ima još značajnijeg protivnika.

"Za mene, kao Srbina, najvažniji meč je protiv Spartaka. Ovo je glavna konfrontacija u Rusiji. U Srbiji imamo jedan večiti derbi: Partizan – Crvena zvezda. Naravno, CSKA ima i derbi protiv Dinama i Lokomotive, ali Spartak je i po intenzitetu i po emocijama najvažniji protivnik."

Kako sam kaže, ne želi da napušta klub u kojem se oseća kao kod kuće, a situaciju je uporedio sa boravkom u crno-belima.

"Pre dva meseca bila je ponuda jednog kluba s Bliskog istoka. Ali to sada nije važno. Igrač sam CSKA. Uprava kluba računa na mene. Pred nama je još 10 meseci ugovora, želim da pomognem svom timu. Da vidimo šta dalje, kako će se razvijati situacija sa produženjem ugovora", otkriva vezista.

"Osećam se kao kod kuće, kao u Partizanu. Znam ruski prilično dobro. I, naravno, sve zahvaljujući klupskom osoblju, koje je uvek spremno da pomogne, da uradi sve za mene, porodicu i svakog igrača da ne bude problema."

Dolazak u CSKA značio je i prelazak na viši nivo, koji mu je pomogao i da dođe do statusa reprezentativca. 

Skupio je pet nastupa za "orlove", a interesantno je da čak tri zabeležio u utakmicama protiv reprezentacije Rusije.

"Ne znam s čime je ovo povezano. Da Srbija verovatno treba da odigra sledeću prijateljsku utakmicu sa Rusijom da bih ponovo bio pozvan i obukao reprezentativni dres."

Na njegovu žalost, nije se našao na spisku putnika za nedavno završeno Evropsko prvenstvo u Nemačkoj.

"Stvarno sam želeo da idem na veliki turnir, čekao sam poziv u reprezentaciju. Proveo sam celu sezonu bez povreda do samog kraja, tako da sam bio u dobroj formi. Ali selektor je doneo drugačiju odluku."

Za kraj, bilo je reči i o neizbežnoj temi kada je srpski sport u pitanju – Novaku Đokoviću.

"On je broj jedan, najpopularniji sportista. Niko na svetu ne može da postigne takve rezultate u tenisu kao on. Sa sportske tačke gledišta, on mi je idol i primer kako se pravilno trenira, održava kondicija. Pokazao je da se sa 37 godina oseća kao momak od 20. Nadam se da će ovaj nivo održati još nekoliko godina."

Najbolji teniser svih vremena kompletirao je fantastičnu karijeru na Olimpijskim igrama.

"Niko mu nije verovao, ali je uzeo zlato u Parizu. Novak je osvojio sve. Ne znam šta treba da uradi da bi još više podigao letvicu. U Srbiji su svi trgovi bili krcati posle njegove pobede na Olimpijskim igrama. Ljudi ga obožavaju."

"Moje mišljenje je da je on najpopularnija ličnost u Srbiji poslednjih petnaestak godina, čak i iznad predsednika. Malo je sportista poput Đokovića, nema ga svaka zemlja", zaključio je Zdjelar.

image