Sport

Navijači tzv. Kosova protiv saradnje Srbije i Albanije: Gaze se krv i sveže rane naših iz "Dardanije"

Dve susedne zemlje najverovatnije će biti domaćin velikog fudbalskog takmičenja, a to je zasmetalo navijačima jedne lažne države
Navijači tzv. Kosova protiv saradnje Srbije i Albanije: Gaze se krv i sveže rane naših iz "Dardanije"© Steven Paston - PA Images / Contributor

Navijačka grupa "dardani", zvanična grupa pristalica fudbalske reprezentacije tzv. Kosova, usprotivila se zajedničkoj inicijativi Srbije i Albanije za organizaciju Evropskog prvenstva za mlade 2027. godine.

Srbija i Albanija gotovo izvesno će biti domaćin kontinentalnog šampionata za U21 selekcije, pošto je zajednička kandidatura dve zemlje jedina koja je ispunila rokove Evropske fudbalske unije (UEFA).

Ostalo je još da se odluka ozvaniči, a to će se dogoditi na sastanku Izvršnog komiteta UEFA 16. decembra.

Međutim, to se nije dopalo navijačima tzv. Kosova, koji su imaju u planu da stopiraju spomenutu inicijativu, navodeći da je "neko odlučio da dvema nogama zgazi emocije, krv i sveže rane Albanaca 'Dardanije'".

"Dardanija" je termin koji Albanci koriste za područje Kosmeta i južne Srbije.

"Kosovskim Albancima nije potrebno moralno i emocionalno poniženje, već pomoć i podrška. Događaj će biti organizovan, ali sramota će večno živeti i neće se oprostiti. Kosovo neće oprostiti“, navodi se u saopštenju navijačke grupe "dardani".

Predlog Srbije i Albanije, kako je obrazloženo, ima za cilj prevazilaženje političkih tenzija između dve zemlje sa ciljem da zajedno organizuju turnir sa 16 selekcija.

Dve države biće domaćini i dva naredna Kongresa UEFA.

image