Sport

Rusija odložila glasanje za istupanje iz UEFA, odluka će biti doneta do kraja godine

Ruska fudbalska unija (RFU) trebalo je da glasa o istupanju iz UEFA u utorak, ali je ta odluka odložena
Rusija odložila glasanje za istupanje iz UEFA, odluka će biti doneta do kraja godineGetty © Matthias Hangst

Čelna organizacija ruskog fudbala odložila je konačnu odluku o napuštanju Evropske fudbalske unije (UEFA) i prelasku u Azijsku fudbalsku konfederaciju (AFK).

Međutim, potvrđeno je da će ona biti doneta do kraja godine.

Izvršni komitet RFU trebalo je da glasa u utorak, nakon sastanka održanog prošle sednice, ali se to nije dogodilo.

"Odlaganje je bilo neophodno zbog dodatnih konsultacija oko potencijalnog prelaska iz UEFA u AFK. Planirano je da novo glasanje bude održano 31. decembra", stoji u saopštenju.

"Zbornaja komanda" i tamošnji klubovi su zbog rata u Ukrajini pod sankcijama, pa im je zabranjeno da igraju u takmičenjima pod okriljem UEFA i FIFA.

Rusija je eliminisana iz kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru, gde je trebalo da igra u evropskom baražu, ali i iz predstojećih kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Od suspenzije Rusija je odigrala samo tri utakmice, prijateljske protiv Kirgistana, Tadžikistana i Uzbekistana.

Zbog toga su čelnici saveza počeli da razmišljaju o pristupanju Azijskoj fudbalskoj konfederaciji (AFK), što je bio predmet sastanka Izvršnog komiteta RFU.

Predsednik Aleksandar Djukov rekao je da su svi upoznati sa snagom evropskog fudbala, ali da njegova organizacija "ne vidi svetlo na kraju tunela" kada su u pitanju sankcije.

Prema njegovim rečima, Azijska fudbalska konfederacija je spremna da prihvati Rusija, kao i da nije obavezno doneti odluku do kraja godine, ali će od nje zavisiti budućnost fudbala.

"Ako ovo ne uradimo sada i kasnije se odlučimo za promenu, sledeći turnir na kojem bi naš nacionalni tim mogao da učestvuje bio bi u ciklusu 2027. godine. Odlaganje odluke za nekoliko dana moglo bi da znači da će reprezentacije izgubiti četiri godine", naveo je Djukov.

UEFA je u međuvremenu izrazila zabrinutost i eventualni odlazak Rusa okarakterisala kao "ozbiljan udarac".

image