Sport

Mađari žele Srednjoevropski kup - igrali bi Zvezda, Partizan, Dinamo Zagreb, Slavija...

Predsednik Ferencvaroša ističe da bi UEFA mogla da bude otvorena za osnivanje takmičenja u kom bi važnu ulogu mogli da imaju i srpski predstavnici
Mađari žele Srednjoevropski kup - igrali bi Zvezda, Partizan, Dinamo Zagreb, Slavija...© A.K./ATAImages

Ideje o regionalnim ligama na prostoru bivše Jugoslavije pojavljuju se s vremena na vreme, ali vrlo brzo sve odlaze u istoriju, kada postane jasno da ne postoji dovoljna zainteresovanost za takve projekte.

Ali ako u skorijoj budućnost neće biti regionalne lige, da li bi mogao da bude osnovan regionalni kup? Predsednik mađarskog šampiona Ferencvaroša veruje da postoji - i da bi mogao da uključuje i klubove iz Srbije.

Prvi čovek mađarskog velikana Gabor Kubatov veruje da bi mogao da bude osnovan Srednjoevropski kup, po uzoru na nekadašnje takmičenje koje je bilo preteča Kupa šampiona.

Iz Mađarske stiže ideja o osnivanju takmičenja od koje bi imali koristi klubovi iz srednjoevropskih zemalja, a koje ne mogu da se finansijski takmiče sa onima sa zapada. Kubatov je konstatovao da bi Ferencvaroš u takmičenjima poput Lige šampiona i Lige Evrope bolje prolazio kada bi imao jače rivale u ligi.

"Naravno da bi bilo bolje i to bi bilo bolje za sve. Onda bismo bili uspešniji i na međunarodnoj sceni, prošli bismo dve, tri možda i više rundi u raznim kupovima. Moja želja je da nekako započnemo Srednjoevropski kup u kojem bismo igrali sa klubovima iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Slovačke, Češke i Rumunije. Bili bi to prestižni mečevi sa Crvenom zvezdom, Partizanom, Dinamom iz Zagreba, Slovanom iz Bratislave, Plzenom, Slavijom iz Praga", otkrio je Kubatov u razgovoru za mađarski list "Nemzetisport".

Na pitanje da li je realno da se tako nešto dogodi, Kubatov je optimističan.

"Čini mi se da je UEFA otvorena za takva takmičenja. Mislimo da bi tako nešto donelo ne jednu nego brojne prednosti svima. Nije isto ni sponzorima da li ulaze na tržište od deset ili od 45 miliona ljudi. A, da ne pričamo o tome koliko bi takve utakmice bile svima zanimljive, mislim da bi interesovanje bilo ogromno", rekao je prvi čovek Ferencvaroša, tima koji je ove jeseni igrao u Ligi Evrope u grupi sa Crvenom zvezdom.

image
VV inauguration
banner