Sport

Ovo je Partizanov "pakleni put" ka Top 8 Evrolige - i Zvezda može da pomogne

Crno-bele očekuje pet izuzetno važnih mečeva u finišu regularnog dela sezone Evrolige, od toga četiri će igrati u Beogradu, a za mesto među osam najboljih za rivale imaju još pet timova
https://www.euroleaguebasketball.net/© Euroleague

Košarkaši Partizana savladali su u četvrtak šampiona Evrope, ekipu Efesa, i to u Istanbulu. U gradu u kom su pre 31 godine postali vladari Starog kontinenta, puleni Željka Obradovića načinili su važan korak ka plasmanu u Top 8 fazu Evrolige.

Ali šta čeka crno-bele u finišu sezone? Na pet kola do kraja, Partizan se nalazi usred žestoke borbe za plej-of. Kakav raspored čeka njih, a kakav njihove rivale?

Partizan je trenutno sedmi na tabeli sa skorom 16 pobeda i 13 poraza. Pogled na tabelu daje jasnu naznaku da su pet trenutno prvoplasiranih timova "već viđeni" u narednoj fazi takmičenja. To su Olimpijakos, Real Madrid, Monako, Barselona i Fenerbahče.

Ali šta je sa preostala tri mesta?

Partizan i Makabi u prednosti

Stanje na tabeli je takvo da beogradski crno-beli i izraelski velikan Makabi imaju identičan skor 16-13 i stoga se nalaze u prednosti. Odmah iza njih su osmoplasirana Baskonija i devetoplasirani Žalgiris sa učinkom 15-14.

Od Top 8 ne odustaju ni Efes ni Valensija, koji su trenutno na skoru 14-15. Svi ispod njih, uključujući i Crvenu zvezdu, imaju samo teoretske šanse da se umešaju u borbu za četvrtfinale, ali ne i realne.

Partizan čeka težak raspored

Crno-beli u poslednjih pet kola čak četiri puta igraju u "Beogradskoj areni", ali svi njihovi preostali rivali su izuzetno zahtevni. Ovako izgleda raspored Obradovićevog tima:

  • Partizan - Olimpijakos (24. mart)
  • Partizan - Barselona (28. mart)
  • Partizan - Real Madrid (31. mart)
  • Monako - Partizan (7. april)
  • Partizan - Panatinaikos (14. april)

Potencijalna "sreća u nesreći" je što su čak četiri od ovih pet timova "već viđeni" u Top 8 fazi, pa nije isključeno opuštanje nekih od pomenutih timova.

Protiv koga igraju rivali Partizana?

Makabi će u poslednjih pet kola igrati protiv ASVEL-a, Virtusa, Olimpije Milano, Žalgirisa i Real Madrida. Baskoniju čekaju mečevi protiv Crvene zvezde, Albe, Fenerbahčea, ASVEL-a i Olimpijakosa.

Žalgirisov raspored glasi: Fenerbahče, Monako, Valensija, Makabi i Bajern. Efes će finiš sezone početi protiv Albe, a onda slede Olimpija Milano, Virtus, Fenerbahče i Monako.

I na kraju, Valensija će igrati protiv Monaka, Crvene zvezde, Žalgirisa, Virtusa i Barselone. Moglo bi se reći da su timovi koji bi mnogo toga mogli da odluče Monako, Fenerbahče, ali i Crvena zvezda.

Ko zna, možda crveno-beli nekom od pobeda protiv pretendenata na Top 8 pomognu Partizanu u njihovoj borbi za plasman u plej-of...

image