Sport

UFC spektakl u Majamiju – Adesanja se strašnim nokautom vratio na vrh!

Novozelanđanin je posle tri uzastopna poraza savladao velikog rivala i postao svetski šampion u srednjoj kategoriji (do 84 kilograma) – i to na kakav način
UFC spektakl u Majamiju – Adesanja se strašnim nokautom vratio na vrh!Getty © Carmen Mandato

Izrael Adesanja vratio je u svoje vlasništvo šampionski pojas na sjajnoj predstavi UFC 287 održanoj u Majamiju, u kojoj je nokautom savladao Aleksa Pereiru.

Jedan od najboljih boraca u istoriji organizacije je nokautirao pereiru u drugoj rundi i prekinuo niz poraza od najvećeg rivala.

U punoj "Majami-Dejd areni", u kojoj je, između ostalih slavnih ličnosti, prisutan bio i nekadašnji predsednik Amerike Donald Tramp, 33-godišnjak rođen u Lagosu u Nigeriji, priredio je pravi spektakl.

U drugoj rundi Brazilac je saterao Adesanju do ograde, krenuo u napad kolenom, ali je onda sevnula kontra desnim krošeom. Tu je Adesanja uzdrmao protivnika, još jednim krošeom ga bacio na zemlju, a nakon još jednog udarca u parteru sudija Den Miragliota je morao da prekine meč.

Bila je to 24. pobeda u karijeri slavnog borca, 16. nokautom, uz samo dva zabeležena poraza.

Takođe, ostvario je i veliki revanš momku iz Sao Paula, koji ga je prošle godine u "Medison Skver Gardenu" skinuo sa trona. Veliko rivalstvo Adesanje i Pereire seže još iz drugog sporta – obojica su bili elitni kik-bokseri promocije "Glori".

Uspeo je Adesanja iz četvrtog pokušaja da savlada Pereiru, budući da je pre spomenutog duela u Njujorku, dva puta izgubio u kik-bokserskom ringu.

Zbog toga je znao kako da proslavi trijumf – izveo je nekoliko koreografija, od kojih je ona najupečatljivija bila neposredno po nokautu – kada je gestikulirao da je Brazilca "ubio" lukom i strelom.

"Želeo bih da svi na svetu znaju koliku radost ja trenutno osećam, ali i da znaju da je do te radosti nemoguće doći ukoliko ne radite naporno", počeo je Adesanja obraćanje u oktagonu.

"Zahvaljujem se Pereiri i poštujem ga, iako ga ne volim. Da me on nije pobedio, ja ne bih radio ovako i postao još bolji borac. Kritikovali su me, gazili su me dok sam bio dole, zaboravili su za šta sam sposoban, ali sada sam svima poručio da nisu bili u pravu."

Pereiri je neko vreme bilo potrebno da povrati svest, ali je na proglašenju pobednika stajao dok je sudija podizao ruku Novozelanđaninu. Ovaj poraz je drugi u njegovoj kratkoj MMA karijeri, u kojoj ima i 7 pobeda (6 KO). Osim toga, "Poatan" (u prevodu "kamena šaka") može da se pohvali da je jedan od najuspešnijih kik-boksera 21. veka.

Iako je vladala velika netrpeljivost između njih dvojice, uslovljena ogromnim rivalstvom, posle meča su se sastali u hodniku i sportski se pozdravili. Adesanja je poručio rivalu da će zauvek ostati veliki šampion, ali sa njihovim okršajima verovatno nije kraj jer će Pereira gotovo sigurno imati šansu da kompletira "trilogiju".

U sunaslovnoj borbi imali smo priliku da vidimo kako je okončana jedna velika MMA karijera.
Brazilac Gilbert Burns je jednoglasnom sudijskom odlikom posle tri runde zaustavio Horhea Masvidala u meču velter kategorije (do 77 kg).

Posle ovog poraza, četvrtog zaredom, Masvidal je zvanično potvrdio da se povlači iz MMA.

U svom Majamju, ovaj Amerikanac kubanskog porekla je doživeo 17. poraz u bogatoj karijeri, tokom koje je imao i 35 pobeda (16 nokauta, dva sabmišna) i dva neuspela pokušaja da se domogne UFC titule.

Masvidal je sa borilačkom karijerom počeo na ulicama Floride, a u međuvremenu je usled atraktivnog stila borbe i zanimljivog medijskog nastupa stekao veliki broj navijača.

Sa druge strane, pobednik "Durinjo" Burns je došao do druge pobede zaredom i iskazao nameru da se u sledećem duelu bori za titulu prvaka, koju trenutno drži Lion Edvards. Brazilac u karijeri ima skor od 22 pobede (šest nokauta, devet sabmišna) i pet poraza.

image