Sport

Kanada – kome će javorov sirup zagorčati život

Jedno od najprijatnijih iznenađenja kvalifikacionog ciklusa svakako je selekcija Kanade, koja će u Kataru upisati tek drugi nastup na Mundijalima.

Iako će igrati u jednoj veoma izazovnoj grupi, od ove reprezentacije se, što u Kataru, što u daljoj budićnosti, očekuje mnogo.

Hladna zemlja sa samog severa američkog kontinenta biće jedna od najzanimljivijih reprezentacija za gledanje.

Selektor Džon Herdman na raspolaganju ima talentovane i fudbalski veoma „pismene“ reprezentativce.

Pretpostavka je da Kanada može biti kamen spoticanja mnogim favoritima, za početak onima u grupi F, u kojoj se sastaju sa Belgijom, Hrvatskom i Marokom.

Istorija

Kanada će upisati tek drugi nastup u svojoj istoriji, a prvi put se to desilo pre skoro 40 godina. Tada su doživeli tri poraza, bez postignutog pogotka.

Osam kvalifikacionih ciklusa kasnije, eto Kanade među fudbalskom odabranom elitom na šampionatu u Kataru.

Pored toga što će pokušati da dođu do prvih bodova, Kanađani će želeti i istorijski gol na najvećoj fudbalskoj smotri.

Put do Katara

Kanada je odigrala fantastično KONKAKAF kvalifikacije, u kojima se nametnula kao selekcija koja može da se nadigrava i pobedi na papiru znatno jače rivale od sebe.

Više nego ubedljivi bili su u prvoj rundi kvalifikacija, koju su završili sa četiri pobede u isto toliko utakmica, uz gol razliku 27:1.

Potom su u drugoj rundi lako izašli na kraj sa Haitijem ukupnim rezultatom 4:0.

Očekivalo se da će se Kanada u trećoj rundi grčevito boriti za četvrto mesto, koje vodi u baraž, ali su oni prijatno iznenadili fudbalsku javnost.

Nakon 14 odigranih utakmica, zemlja javorovog sirupa je upisala osam pobeda, četiri remija i samo dva poraza, te sa 23 postignuta i sedam primljenih golova, zauzela prvo mesto na tabeli, ispred Meksika, SAD i Kostarike.

Raspoložene partije svrstale su im igrača visoko na listi strelaca u kvalifikacijama, pa je tako najbolji strelac bio Kajl Larin sa 13 golova, Džonatan Dejvid drugi sa devet, dok su po pet pogodaka postigli Lukas Kavalini i Alfonzo Dejvis.

Najveće zvezde

Ime koje ljubitelji fudbala sa prostora Balkana sa razlogom često izdvajaju iz selekcije Kanade, jeste Milan Borjan.

Pored toga što ima najviše nastupa od svih aktivnih reprezentativaca, kapiten Crvene zvezde bio je pravi lider kako u svlačionici, tako i na golu ove selekcije.

Borjan je poznat po svojim maestralnim odbranama, kojima je Kanadi u nekoliko navrata direktno pomogao da dođe do bitnih bodova.

Alfonzo Dejvis je bez pogovora najbolji fudbaler, kao i neko ko ima najviše individualnog uspeha u karijeri od svih fudbalera Kanade. Levi bek Bajerna iz Minhena, kvalitetom je među pet najboljih igrača na svojoj poziciji.

Njegove fizikalije su toliko impresivne, da bi "Fonzi" bez ikakvih problema mogao da se trka sa pojedinim sprinterima.

Ne treba zaboraviti ni Džonatana Dejvida i Kajla Larina.

Dejvid je na 34 utakmice u nacionalnom dresu postigao 22 pogotka, dok je Larin sa tri gola više (na 20 odigranih mečeva više) najbolji strelac u istoriji ove reprezentacije.

image