Sport

Da li su ruski sportisti izgubili šanse za Olimpijske igre u Parizu?

Poruke koje stižu iz Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) možda najavljuju da će čelnici dobro promisliti i doneti najbolju moguću odluku koja se tiče učešća ruskih sportista na Igrama u Parizu, ali postoji sumnja da nije sve onako kako se čini
Da li su ruski sportisti izgubili šanse za Olimpijske igre u Parizu?© Tanjug/AP Photo/Ariana Cubillos

U martu ove godine, Izvršni komitet MOK-a preporučio je međunarodnim sportskim federacijama da dozvole ruskim i beloruskim sportistima nastup isključivo u neutralnom statusu.

Nastup bi bio omogućen samo onim sportistima koji nisu javno govorili u prilog specijalne operacije u Ukrajini i koji nisu povezani sa oružanim snagama ili agencijom za nacionalnu bezbednost.

Predsednik MOK-a Tomas Bah izjavio je da se dogovorio sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom da zajednički učestvuju u donošenju konačne odluke.

To nije ulilo poverenje čelnim ljudima ruskog sporta, ali ni onima koji su dobro upoznati sa dešavanjima u Rusiji.

Pavel Kolobkov, nekadašnji ministar sporta Rusije, u izjavi za "RIA Novosti", izrazio je veliku sumnju u iskrenost i dobre namere koje pokušavaju da pokažu Bah i Makron.

"Sumnjam da (pod takvim uslovima) ruski sportisti i dalje imaju šanse da se nađu na Olimpijskim igrama", rekao je Pavel Kolobkov.

Međunarodni olimpijski komitet ne žuri sa odlukom o nastupu ruskih i beloruskih sportista na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.

U sredu je portparol Mark Adams potvrdio da MOK još nije u mogućnosti da odredi vremenski okvir za donošenje odluke pošto se situacija konstantno menja i dodao da ima dovoljno vremena.

"MOK je ovo dozvolio i sada ubira plodove. Ko bolje zna da podeli međunarodni sport od Tomasa Baha? Neke zemlje imaju prednost u određenim disciplinama i sportovima – to Bah zna iz prve ruke", dodao je Kolobkov.

Bivši ministar je nastavio sa kritikama na račun Nemca.

"Jedino što mogu da se složim sa njim jeste da možemo svi da se nadamo da će rukovodstvo Međunarodnog olimpijskog komiteta uspeti da se odupre ovim pokušajima da se podeli međunarodni sport i pokrenu nesportski problemi. Ovakvo stanje traje godinama, oni su prvenstveno doneli određene odluke, a te odluke su dovele do trenutnih posledica. Sada pokušavaju da reše problem koji su sami stvorili."

Ipak, Kolobkov veruje da veliki deo uprave MOK-a naginje ka tome da dozvoli ruskim i beloruskim sportistima nastup u Parizu, ali da su pod velikim pritiskom različitih zemalja.

"Ne smeju da kažu naglas to što misle. Nadam se da će se odupreti (pritiscima). Uplitanje država i politike u sport može dovesti do potpunog kolapsa međunarodnog sportskog pokreta."

S druge strane, Tomas Bah najavljuje da se pri odlučivanju neće voditi politikom.

"Naš odgovor je transparentan. Naše vrednosti su naš kompas, zbog kojih smo izdali ove preporuke", počeo je Bah.

"Odluka neće biti laka, ali politike ne sme da bude pri odlučivanju. Samo naivni misle da će se to dogoditi. Osudili smo specijalnu vojnu operaciju od prvoga dana, kao i dela ruske i beloruske vlade. Ali svet nije crno-beli, MOK se nalazi između dve zaraćene strane."

Olimpijske igre u Parizu biće održane od 26. jula do 11. avgusta 2024. godine, a organizatori se suočavaju sa velikim poteškoćama, pošto je francuska finansijska policija pretresla upravnu zgradu Olimpijskih igara u Parizu, u okviru istrage o korupciji.

image