Sport

Nekadašnja zvezda Mundijala se priključila ruskoj vojsci u Donbasu

Andrej Solomatin, nekadašnji osvajač Premijer lige Rusije, potpisao je ugovor sa Ministarstvom odbrane
Nekadašnja zvezda Mundijala se priključila ruskoj vojsci u DonbasuGetty © Alex Livesey / Staff

Bivši ruski fudbaler Andrej Solomatin pridružio se ruskoj vojsci kako bi učestvovao u tekućem sukobu između Moskve i Kijeva. Nekadašnji igrač Lokomotive i CSKA pozvao je ostale ruske fudbalske zvezde da podrže navijače koji se bore na prvoj liniji fronta.

Solomatin se pojavio u video snimku objavljenom na kanalu Maš Telegram u ponedeljak, u vojnoj uniformi i oklopu dok je očigledno raspoređen na ruskom frontu.

Jedinica fudbalskih navijača

Solomatin se priključio jedinici "Espanjol" koju su osnovali navijači nekoliko ruskih fudbalskih klubova. Zanimljivo je da su tokom fudbalskih utakmica bili ljuti rivali i često znali da uđu u verbalne i fizičke okršaje jedni protiv drugih, ali da su tokom 2022. godine odlučili da navijačke razmirice ostave po strani i patriotizmu daju primat.

Vojnici bataljona se bore na prvoj liniji fronta i obučavaju nove regrute, od kojih većina dolazi iz različitih fudbalskih klubova.

U svom video obraćanju, Solomatin je pozvao kolege fudbalske zvezde  da podrže ruske vojnike koji se bore za ruske interese.

"Ovde ima momaka, koji su pratili svoje klubove, koji su vas pratili širom zemlje, trošeći poslednji novac na fudbalske karte. Ovi momci sada imaju potrebu za vašom podrškom", rekao je bivši fudbaler.

Solomatin je igrao na Svetskom prvenstvu u fudbalu sa reprezentacijom Rusije 2002. godine.

Osvojio je šampionat ruske Premijer lige dok je sledeće godine igrao sa CSKA iz Moskve. Šest puta je bio vicešampion Rusije dok je igrao za CSKA, Lokomotivu i Kuban, a 2005. godine nastupao je i za sada već nefunkcionalni ukrajinski fudbalski klub Obolon.

image