Sport

Bojkot zbog Rusije - Ukrajina i 35 zemalja neće na Olimpijske igre ukoliko tamo budu ruski takmičari

Ukrajina je formirala koaliciju za bojkot Olimpijskih igara, ukoliko na njima učestvuje Rusija
Bojkot zbog Rusije - Ukrajina i 35 zemalja neće na Olimpijske igre ukoliko tamo budu ruski takmičariGetty © Tullio M. Puglia

Premijer Ukrajine, Denis Šmigal, tvrdi da su Ukrajina i koalicija od 35 zemalja spremne da bojkotuju Olimpijske igre u Parizu, ukoliko bi na njima učestvovali sportisti iz Rusije i Belorusije.

"Ukrajina je odlučna. Formirana je moćna međunarodna koalicija za fer sport, koja uključuje 35 država. Zajedno smo spremni da bojkotujemo Olimpijske igre u Parizu ako Rusiji i Belorusiji bude dozvoljeno da učestvuju na takmičenju", napisao je Šmigal na Telegramu. 

On je rekao i da se nada da Međunarodni olimpijski komitet (MOK) neće dozvoliti Rusiji učešće na Igrama u Parizu.

Reči premijera kose se sa rečima ministra omladine i sporta Ukrajine, Vadima Gucajta, koji je nedavno rekao da će ukrajinski sportisti učestvovati na Olimpijskim igrama u Parizu, čak i ako se učesnici iz Rusije i Belorusije takmiče kao "neutralni takmičari".

Izvršni komitet MOK-a je 28. marta preporučio međunarodnim federacijama da dozvole Rusima koji ne podržavaju vojnu operaciju protiv Ukrajine da se takmiče kao neutralni sportisti.

Istovremeno, organizacija predlaže da se zabrani učešće sportistima koji su povezani sa oružanim snagama i bezbednosnim agencijama, kao i timovima u ekipnim disciplinama.

image