Sport

Barselonin novi Ronaldinjo - Lamin Jamal

Najmlađi debitant u istoriji Barselone već danima nalazi se u žiži svetskih medija, ljubitelja fudbala, ali i agenata koji su njegovo ime odavno zapisali u svojim notesima
Barselonin novi Ronaldinjo - Lamin JamalGetty © Alex Caparros / Stringer

Barselonin najmlađi debitant, koji je imao 15 godina, devet meseci i šest dana kad je odigrao 11 minuta protiv Betisa u aprilu, Lamin Jamal, od tada se nalazi u fokusu javnosti.

Ipak, pre samo par dana uspeo je da totalno očara fudbalske ljubitelje širom sveta na utakmicii protiv Viljareala 4:3.

On je na pomenutom meču briljirao, hranio loptama i asistencijama saigrače i tako pomogao svom timu da preokrene rezultat i slavi na kraju.

Igrom sudbine dobio šansu

Ćavi Jamal nije postao najmlađi debitant u La Ligi u ovom veku zbog marketinga ili nekih drugih razloga, već zato što to zaslužuje.

Treba napomenuti i neku višu silu, sudbinu ili kako god to nazvali zahvaljujući kojoj je dobio priliku u prvom timu Barselone.

To se desilo posle iznenadnog odlaska Usmana Dembelea u Pari Sen Žermen. Potom je sve utakmice započeo jer je Rafinja bio suspendovan na tri meča zbog crvenog kartona protiv Hetafea.

U tek drugom startu za prvi tim je postao najmlađi igrač u istoriji La Lige koji je asistirao za gol.

Uz to sam je imao dve šanse, ali je uvek pogađao stativu. Međutim, jedan njegov odbitak Robert Levandovski je uspeo da pretvori u gol.

Koristi šansu

Posle sjajne partije protiv Viljareala, Jamal je očekivano bio u žiži medija, a u jednom intervjuu koji je dao istakao je da mora da koristi svaki sekund na terenu.

"Pokušavam da iskoristim svaku priliku, svaki sekund koji mi je dat", rekao je Jamal, pa potom objasnio:

"To je upravo ono što Ćavi traži od mladih igrača, da se ne boje. Na sreću, ja se ne bojim. Izađem i igram fudbal, a u tome sam dobar. Moja majka se malo boji kad sam starter, ali jako me podržava".

Aplaudiranje protivnika

Iako su u pojedinim momentina vodili i imali šansu da pobede fudbaleri Viljareala su na kraju izgubili i to najviše zahvaljujući Laminu.

Njihovi navijači uprkos tome su mu aplaudirali, verovatno zadivljeni onim što su videli i svesni da su na taj način bili svedoci istorije.

Poslednji put tako nešto je viđeno kada su navijači Real Madrida aplaudirali fudbaleru svog najvećeg rivala legendarnom Ronaldinju. Ako se po jutru dan poznaje...ovo bi mogao da bude primer...

Očekivanja

Iako je tek odigrao seniorski broj utakmica za prst jedne ruke, očekivanja i zahtevi od mladog fudbalera su ogromni.

Svi u Barseloni u njemu vide svoj novi veliki projekat koji bi im pomogao da se pred navijačima i fudbalskim svetom ponovo predstave kao klub koji zna da pronađe i proizvede vrhunske mlade igrače.

To je između redova potvrdio i trener Ćavi Ernandez.

"Moja očekivanja od Jamala vrlo su visoka. Nije postao starter zbog trenerovog hira. Njegovo donošenje odluka gotovo uvek su ispravna. Inteligentan je. Voleo bih da ga vidim da igra za špansku reprezentaciju. Nije mi rekao ništa o svojim planovima, ali nadam se da će još dugo ostati u Barseloni. Ima potencijal da ostavi trag. Ali strpljivo. Mislim da sa njim neće biti problema", rekao je Ćavi.

Sjajna stvar je što se na fudbalskom nebu pojavio novi mladi talenat, ali da ne bi prošao sudbinu njegovih nešto starijih, a takođe talentovanih kolega Dembelea i Fatija, neophodno je da u Barseloni na svim nivoima rade sa njim i pomognu mu da bez pritiska svoj ogroman potencijal pretvori u vrhunski kvalitet.

image