Sport

Makron: Ne može biti ruske zastave na Olimpijskim igrama, Rusija nije dobrodošla

Predsednik Francuske Emanuel Makron, izjavio je da ruska zastava ne sme biti prisutna na Olimpijskim igrama u Parizu zbog, kako je naveo, "ratnih zločina Rusije i deportacije dece"
Makron: Ne može biti ruske zastave na Olimpijskim igrama, Rusija nije dobrodošlaGetty © Paul Gilham

"Ne može biti ruske zastave tokom igara u Parizu. Mislim da postoji konsenzus po tom pitanju, zato što Rusija, kao zemlja, nije dobrodošla u vreme kada je počinila ratne zločine i deportovala decu", kazao je Makron za francuski sportski list "Ekip".

Predsednik Francuske dodao je da je "pravo pitanje, o kojem bi organizatori Olimpijskih igara trebalo da odluče, koje mesto može da se da ruskim sportistima, a koje takođe mogu biti žrtve režima" i istakao da to pitanje ne bi trebalo politizovati.

Makron je dodao da bi Ukrajinci trebalo da učestvuju na sastancima Međunarodnog olimpijskog komiteta o tom pitanju, prenosi "Rojters".

Takođe, lider Francuske izjavio je da nije na toj zemlji da odlučuje koji sportisti bi trebalo da nastupaju na Igrama.

"Voleo bih da to bude odluka savesti olimpijskog sveta. Nije država koja je domaćin ta koja mora da odlučuje šta bi trebalo da uradi Međunardni olimpijski komitet", zaključuje Makron.

Izvršni komitet Međunarodnog olimpijskog komiteta u martu ove godine preporučio je međunarodnim sportskim federacijama da dozvole da oni Rusi koji ne podržavaju Specijalnu vojnu operaciju učestvuju u takmičenjima kao neutralni sportisti.

image