Sport

FIBA: Avramović i Jović u odabranom društvu, iskoristili Mundobasket na najbolji način

Srpski košarkaši Aleksa Avramović i Nikola Jović, našli su se FIBA spisku igrača koji su se na nedavno završenom Mundobasketu pokazali u najboljem svetlu

Srbija je na Svetskom prvenstvu u Manili osvojila srebrnu medalju.

Tokom turnira, "orlovi" su pobeđivali Kinu, Portoriko, Južni Sudan, Dominikansku republiku, Litvaniju i Kanadu.

FIBA je uvrstila Aleksu Avramovića i Nikolu Jovića među košarkaše koji su se pokazali u najboljem svetlu i Mundobasket iskoristili za veliki napredak u svojoj karijeri.

Mladi košarkaš Majamija dobio je poverenje selektora Svetislava Pešića i bio je u stratnoj petorici tokom celog šampionata.

"Nikola Jović je možda samo za jedan odličan nastup bio daleko od ozbiljnog ugrožavanja Džoša Gidija, koji je dobio nagradu za Zvezdu u usponu. Iskusni trener Svetislav Pešić nije sumnjao u Jovića, poverio mu je startnu ulogu, što je 20-godišnjak iskoristio za prosek od 10,1 poen po utakmici. Njegovih 25 poena uz procenat šuta iz igre 9/9 protiv Južnog Sudana bio je odličan primer koliko opasnog šutera Srbija ima u svojim kartama u godinama koje dolaze", obrazložila je FIBA.

Bek Partizana Aleksa Avramović igrom u odbrani, energijom, ali i poenima kada je najbitnije, privukao je ogromnu pažnju košarkaških stručnjaka širom sveta.

"Avramovićevo ime je možda najglasnije odjeknulo nakon što je 'stavio u džep' Šaja Gildžisa-Aleksandra i Ar-Džeja Bareta u situacijama jedan na jedan u polufinalu. Ipak, on je bio stalna opcija Srbije od prve utakmice turnira. Imajući to u vidu, ima nečeg lepog u tome što Avramović u proseku postiže 11,3 poena po utakmici, a ipak je njegova odbrana deo igre koji je privukao najveću pažnju. Sve to je zaokružio sa 21 poenom u finalu (16 u četvrtoj četvrtini) koje je Srbija na kraju izgubila u neizvesnoj završnici. Samo zbog njega je na kraju došlo do dramatičnog završetka. Impresivan je", navodi FIBA.

Među 13 košarkaša na FIBA spisku našao se i novi plejmejker Crvene zvezde Brazilac Jago Santos, kao i Arturus Žagars (Letonija), Džoš Gidi (Australija), Karlik Džons (Južni Sudan), Tremont Voters (Portoriko), Andres Felis (Dominikana), Andrejes Gražulis (Letonija), Juki Kavamura (Japan), Rokas Jokubaitis (Litvanija), Andreas Obst (Nemačka) i Ronde Holis Džeferson (Jordan).

image