Sport

Doktor Radovanović objasnio kako je Simaniću izumro bubreg, Boriša pet dana nije znao za sebe

Ta povreda bubrega spada u najteže i najređe. Između jedan i pet posto je učestalost povreda bubrega, gradiraju se na pet stepeni, njegova je bila između četvrtog i petog. Ekstremno retka. Nigde nisam pronašao podatak nekog sportiste sa tom povredom, rekao je doktor Radovanović
Doktor Radovanović objasnio kako je Simaniću izumro bubreg, Boriša pet dana nije znao za sebe© Dusan Milenkovic/ATAImages

Boriša Simanić je tokom Svetskog prvenstva u košarci izrastao u junaka Srbije i čoveka koji je ujedinio ne samo igrače u ekipi, nego i veliki broj navijača u poprilično razjedinjenoj zemlji.

Zbog toga je i dvadesetak hiljada okupljenih ispred Starog dvora, gde je košarkašima, basketašima i Novaku Đokoviću upriličen svečani doček zbog velikih uspeha, baš on dobio najveće ovacije.

I najbolji srpski teniser je prilikom govora zagrlio Borišu i tražio od navijača da mu skandiraju.

A on je, dok su njegovi drugovi u Manili vodili ljute bitke sa protivnicima na parketu, u bolničkom krevetu vodio najveću i najvažniju borbu – borbu za život.

Posle duela sa Nunijem Omotom iz Južnog Sudana, morao je da izađe iz igre zbog udarca laktom u stomak.

Lekar košarkaške reprezentacije Srbije, hirurg dr Dragan Radovanović, shvatio je da simptomi sugerišu da je u pitanju ozbiljnija povreda – dvaput je operisan i odstranjen mu je bubreg.

"Povezano je sa ozbiljnim krvarenjem, ozbiljnim gubitkom krvi. Ta povreda bubrega spada u najteže i najređe. Između jedan i pet posto je učestalost povreda bubrega, gradiraju se na pet stepeni, njegova je bila između četvrtog i petog. Ekstremno retka. Nigde nisam pronašao podatak nekog sportiste sa tom povredom", rekao je Radovanović za RTS.

"Hirurzi na Filipinima su pokušali da spasu bubreg i zaustavili su krvarenje. Posttraumatske promene su dovele do toga da jedan deo organa izumre nekoliko dana kasnije. Ceo je izvađen. Druga operacija je bila zbog pokušaja da se mladom čoveku spasi bubreg."

Problem je bio i usporenost filipinskog zdravstvenog sistema.

"Insistirao sam na brzini reakcije, dijagnostike i hirurškog zbrinjavanja. Njihov način organizacije je specifičan. Sporo je, potrebno je vreme za dijagnostiku i da se pojave svi lekari. Imali smo borbu sa vremenom, da što manje krvi izgubi. Ta borba je uspešno završena", nastavio je doktor "orlova".

Simanić je za "Radio Beograd" potvrdio da se oseća dobro, da je počeo da hoda i da jede, te da se nada brzom oporavku.

"Pošto sam imao dve operacije, praktično pet dana nisam znao za sebe."

"Nisam imao ni telefon. Kada sam prvom prilikom uspeo fizički da dođem do mobilnog, poslao sam im poruku i to ih je stvarno mnogo moralno podiglo. I meni su značile te njihove pobede, tako da smo se na taj način međusobno dopunjavali. Pratio sam ih preko mobilne aplikacije", uz osmeh je izjavio košarkaš Saragose.

Radovanović je sve vreme bio uz igrača, ali je istakao da je on dobro podneo put nazad i doček, kao i da će mu kompletna podrška i osećaj pripadnosti umnogome pomoći u daljem oporavku.

"Veliki broj dobrih i pozitivnih emocija je svakako uticao. Prepoznavanje da je on deo jednog velikog sportskog uspeha i trenutka koji je obradovao celu naciju. Sticajem okolnosti njemu je doneo velike zdravstvene probleme, ali je on na kraju deo velike radosti", istakao je Radovanović.

"Samim tim što to deli, to je je veoma važno za njegov psihički oporavak. Zbog toga smo mu i dozvolili da ide sa nama, napravili specijalne uslove da sedi, ne stoji mnogo. Čovek mora da bude okružen toplim emocijama da bi se oporavio."

Prilikom leta avionom, Boriši je bio spremljen krevet u zadnjem delu, međutim, on je odlučio da pređe u prednji deo među saigrače.

"Imao je želju da bude u prednjem delu aviona sa svojim saigračima i drugovima. Direktno iz bolnice je otišao u avion, to mu je bio prvi izlazak u javnost i spoljni svet. Prvo viđenje sa njima. To mu je mnogo značilo."

Za kraj, postavlja se jedno pitanje – da li će Boriša Simanić moći ponovo da se bavi košarkom?

On je priznao da tri meseca ne sme ništa da radi i da ga posle toga očekuju testiranja pod fizičkim naporom, dok doktor Radovanović nema dilemu, pošto je "Simanić zdrav, a povređen".

"Ima mnogo primera u sportu ljudi rođenih sa jednim bubregom i da su postali vrhunski asovi. Siguran sam da će Boriša Simanić nastaviti sa sportom. On je sad zdrav, a povređen. Nije bolestan", zaključio je Radovanović.

image