Sport

Poljska želi organizaciju Olimpijskih igara 2036. godine

Predsednik Poljske Andžej Duda izjavio je da će se ta zemlja kandidovati za domaćina letnjih Olimpijskih igara koje će biti održane 2036. godine, prenosi Rojters
Poljska želi organizaciju Olimpijskih igara 2036. godineGetty © Cameron Spencer / Staff

Poljska nikada nije organizovala Olimpijske igre, a krajem juna i početkom jula ove godine bila je domaćin Evropskih igara u Krakovu.

"Želeo bih da objavim posle konsultacija sa Olimpijskim komitetom Poljske, ministrom sporta i vladom, da je naša namera da organizujemo Olimpijske igre 2036. godine", izjavio je Duda u Zakopanama.

Igre u Parizu biće održane 2024. godine, a Los Anđeles je domaćin Igara 2028. Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je odlučio da naredno izdanje najmasovnijeg sportskog takmičenja 2032. bude održano u australijskom Brizbejnu.

Kandidati za OI 2036. godine pored Poljske su Indonezija, Meksiko i Indija. Rojters prenosi da bi Turska, Mađarska, kao i gradovi u Persijskom zalivu mogli da podnesu kandidature za domaćina tog izdanja takmičenja.

"Naši poljski prijatelji su već uspešno pokazali da imaju sve što je potrebno za organizaciju velikih međunarodnih sportskih događaja", izjavio je član Izvršnog odbora Evropskih olimpijskih komiteta (EOC) Hasan Arat.

image