Sport

Arsić za RT Balkan iz Sibira: Svi misle samo na hladnoću, ali nisu svesni ove lepote

Srpski košarkaški trener Jovica Arsić u razgovoru za RT Balkan podelio je utiske pred start nove sezone VTB lige o svom novom angažmanu u Jeniseju, životu u Rusiji, ali i košarkaškoj reprezentaciji Srbije
Arsić za RT Balkan iz Sibira: Svi misle samo na hladnoću, ali nisu svesni ove lepote© Pres služba BK

Košarkaški klub Jenisej se nalazi u Krasnojarsku, u sibirskoj oblasti. Ljudima u Srbiji je prva socijacija na Sibir zima i hladnoća, međutim, Arsić nam otkriva da je reč o zabludi.

"Prvi utisci su odlični. Pri pomenu Sibira svi se automatski smrzavamo, a realnost je drugačija. Ja sam za dva meseca upoznao prelepu prirodu, dobro organizovan i uređen grad. I ono što je najvažnije dobar klub sa lepim uslovima za rad", na početku razgovora otkriva Arsić, pa potom nastavlja:

"Nisam mnogo iznenađen jer sam imao dobre informacije i pre nego što sam prihvatio ponudu Jeniseja. Ovde su pre mene bili kolega Kradžić, igrači Marinović, Kikanović, Labović, Rebić...i moja Leskovčanka Maja Miljković."

Ipak, sem šefa stručnog štaba u klubu trenutno nema nikoga iz Srbije.

"Trenutno sam samo ja iz Srbije. Jedino ko je sa naših prostora u klubu je kondicioni trener, koji je Slovenac."

Arsić je pokušavao da dovede neke srpske košarkaše, ali nisu bili raspoloženi za saradnju.

"Pokušao sam da angažujem neke naše igrače, ali oni su imali drugačije planove."

Ekipa Jeniseja je pripreme za novu sezonu odradila u Antaliji.

"Pripreme u Turskoj su održane u vrhunskim uslovima. Najbolji turski klubovi se tamo takođe pripremaju, ali i ruski. Tako da su pored nas iz Rusiji bili i Zenit, Lokomotiva, Runa...Obzirom da imamo novi tim sa dosta manje iskustva, možda je ovo prejaka konkurencija za nas, ali tako se najlakše identifikuju nedostaci, a potom i rešavaju. U sklopu celog pripremnog perioda odigrali smo samo osam utakmica. Voleo bih da ih je bilo više, ali udaljenost Krasnojarska malo komplikuje taj deo priprema. Nadam se da ćemo tokom prvenstva doraditi ono što nismo uspeli tokom priprema."

Najviše Amerikanaca u ruskoj košarci

Zbog dešavanja u Ukrajini ruskim klubovima je zabranjeno da učestvuju u međunarodnim takmičenjima, što je uticalo na to da dosta stranih košarkaša napuste Rusiju. Ipak, ostalo ih je još dosta.

"Ima dosta Amerikanaca i Balkanaca. Nedostaju igrači iz baltičkih zemalja, a bilo ih je ranije dosta."

Zanimljivo je s obzirom na politička dešavanja da su ostali i da dolaze američki košarkaši?

"Pa oni žele da pokažu da su otvorenijeg uma od ostalih zapadnjaka."

Srpski stručnjak smatra da su glavni favoriti za osvajanje VTB lige isti.

"CSKA je slabiji za nijansu jer nisu zadržali Nikolu Milutinova, koji je bio prva zvezda šampionata...ali su i dalje veoma jaki. Sa Lokomotivom, Zenitom i Uniksom, verovatno će rešavati pitanje prvaka."

Jenisej u prvom kolu igra protiv Samare, koja ima potpuno drugačiji sastav u odnosu na prethodnu sezonu.

"Samara je potpuno nov tim, ali su trener i trojica igrača bili zajedno u Jeniseju, tako da imaju određenu osnovu i prednost zbog širine rostera u odnosu na nas. Što se tiče mog tima, nama će ove sezone najvažniji zadatak biti da izgradimo osnovu novog tima i razigramo mlade igrače. U svojim redovima imamo i trojicu Amerikanaca i jednog Kanađanina, koji treba da se pobrinu za kvalitet i konkurentnost tima."

Bogdanović glavni igrač reprezentacije

Arsić je bio deo stručnog štaba košarkaške reprezentacije Srbije, tako da igre nacionalnog tima uvek sa posebnom pažnjom prati. Tako je ispratio i nedavno održano Svetsko prvenstvo, na kome je Srbija osvojila srebrnu medalju.

"Reprezentacija je ostavila odličan utisak, baš kao i prošle godine, kada su nas poremetili zdravstevni problemi Milutinova i Marikovića, tako da u četvrtfinalu nisu mogli da daju doprinos. Bogdanović je pokazao da je definitvno glavni igrač naše reprezentacije. Da su svi bili zdravi osvojili bismo zlatnu medalju. Ali da se ne žalimo i ovo je veliki uspeh", zaključio je Arsić.

image