Sport

Rubijales besramno uporedio poljubac fudbalerke na silu sa krajem rata u Ukrajini

Donedavni predsednik Španskog fudbalskog saveza (RFEF) Luis Rubijales, optužen za seksualni napad jer je poljubio u usta igračicu Dženifer Ermoso, ponovo se našao pred sudom i nastavio da ređa skandale
Rubijales besramno uporedio poljubac fudbalerke na silu sa krajem rata u UkrajiniGetty © Pablo Blazquez Dominguez / Stringer

Rubijales je pod istragom nakon što je poljubio u usta članicu fudbalske reprezentacije Dženifer Ermoso 20. avgusta, kada je Španija osvojila Svetsko prvenstvo za žene.

Prilikom dodele medalja fotografisan je kako na silu ljubi jednu od najboljih igračica nacionalnog tima, dok je po okončanju ceremonije došao u svlačionicu i javno rekao da će je oženiti.

Tako je započeo veliki skandal u španskom fudbalu, a 46-godišnji funkcioner je sve vreme tvrdio da je poljubac bio "usaglašen" i "obostran".

Odbijao je da napusti mesto prvog čoveka španskog fudbala, RFEF je čak izdao i saopštenje da će napustiti Fifu i Uefu ukoliko se nastavi njegovo gonjenje, da bi ostavku dao tek nakon što je špansko tužilaštvo podiglo optužnicu zbog seksualnog napada i prisile.

Na prvom ročištu se izjasnio nedužnim, posle čega je održano novo i španski mediji su došli do transkripta njegovog iskaza.

"Kako da se izvinim nekome kada smo oboje bili presrećni?", počeo je Rubijales svoje izlaganje koje je trajalo tačno 54 minuta i 36 sekundi.

"Gledajte, to sam uradio i sa (ostalim) igračicama. Bio je to trenutak... Osvojili smo Svetsko prvenstvo, bila je velika euforija. Ovde nije reč o tome da je neko odveo nekoga u kancelariju i poljubio ga na silu. Ne, bilo je tako prirodno, pred očima miliona gledalaca, između dvoje ljudi koji sarađuju već dosta dugo."

Različiti članovi fudbalskog saveza, ženskog fudbalskog tima i stručnog štaba, pozivani su prethodnih dana da svedoče i daju svoje verzije događaja.

Ermoso, koja se trenutno nalazi u Meksiku u svom klubu Pačuka, početkom septembra rekla j državnom tužilaštvu u Madridu da nije odobrila Rubijalesu poljubac te da je RFEF pritiskao nju, njenu porodicu i prijatelje da zaštiti predsednika.

Njene saigračice Alesija Puteljas, Irene Paredes i Misa Rodrigez su se takođe pojavile na sudu i svedočile da je na njih vršen pritisak kako bi ubedile Dženi da javno umanji značaj incidenta.

Rubijales je prvobitno sve koji su od toga pravili veliki problem nazvao idiotima, ali se potom izvinio ukoliko je nekoga uvredio, ističući da je napravio grešku.

Promenio je "ploču" i, posle izjave da se sve dogodilo spontano, naveo da je razgovarao sa Ermoso.

"Dok su prolazili, zagrlio sam sve igračice i trenera. Prišla mi je i zagrlila me. Zagrlili smo se, podigla me je i napravio sam gest kako ne bih pao, a sve se to dešavalo tokom razgovora u kojem sam joj rekao, da nije bilo nje, ne bismo osvojili Svetsko prvenstvo."

Na pitanje da li misli da joj nije ukazao poštovanje, odgovorio je:

"Molim vas! Pitao sam je, ona je odgovorila da je u redu. Kako da je ne poštujem? Smejala se i dok je odlazila dva puta me je 'šljepnula' sa strane."

Tužilaštvo traži od istražnog sudije da mu zabrani pristup igračici na manje od 500 metara, kao i potpunu komunikaciju sa njom, lično ili preko posrednika.

"Uhvatila me je gde god je stigla. I ja sam nju i to je to, ništa više. Dva-tri minuta kasnije su me sve podigle i bacale u vazduh. Ne kažem da u tom trenutku nije trebalo da me dodiruju po, izvinićete na rečniku, zadnjici, kolenima, leđima... Osvojili smo Svetsko prvenstvo i neverovatna euforija i sreća su bile neopisive."

I za kraj, situaciju koja se te večeri dogodila u Sidneju, uporedio je sa krajem rata u Ukrajini!?

"Desilo se prirodno kao kada osvojite novac na lutriji ili se završi rat u Ukrajini ili osvojite svetsku titulu. Takav nalet emocija, spontanost... Sama mi je rekla da je bilo u redu", zaključio je Rubijales.

Španski fudbalski savez trenutno vodi Pedro Roka, 68-godišnji potpredsednik RFEF-a, koji je deset godina bio na čelu Fudbalskog saveza zapadne pokrajine Ekstremadure.

image