Sport

Fudbalerke Španije ne prekidaju štrajk: Ne osećamo se sigurno i poštovano

Reprezentativke Španije u fudbalu, saopštile su da nastavljaju štrajk i da ne žele da prezentuju svoju zemlju dokle god se ne osete u sigurnom okruženju, koje će ih poštovati i podržati kako bi dale svoj maksimum
Fudbalerke Španije ne prekidaju štrajk: Ne osećamo se sigurno i poštovanoGetty © Pablo Blazquez Dominguez

Španski fudbal prolazi kroz velike probleme.

Reprezentativke "crvene furije" izdale su saopštenje u kojem navode da ne žele da prekinu štrajk.

Navele su da se ne osećaju sigurno i da se neće odazvati novom selektoru, sve dok Luis Rubijales i zvanično ne napusti funkciju prvog čoveka Saveza.

Pomenuti Rubijales je tek posle snažnog pritiska javnosti i suspenzije UEFA, pristao da potpiše ostavku i tako plati za nedozvoljeno ljubljenje u usta reprezentativke Dženifer Ermoso na ceremoniji dodele medalja na SP.

Ipak, smena prvog čoveka još uvek nije izvršena, zbog čega su se fudbalerke Španije opredelile na produžetak štrajka.

Zatim je smenjen i selektor Horhe Vilda, zbog ranijeg sukoba sa fudbalerkama i podrške prvom čoveku Fudbalskog saveza Španije.

Fudbalerke ne traže samo ostavku Rubijalesa zbog nasrtaja na Dženifer Ermoso, već i dublje strukturalne promene u španskom fudbalu kada je odnos prema ženama i fudbalerkama u pitanju.

Nakon što je novi selektor Montse Tome saopštio spisak reprezentativki za naredne reprezentativne mečeve poručeno mu je da se nijedna fudbalerka neće odazvati tom pozivu sve dok Rubijales i zvanično ne odstupi.

"Promene koje su napravljene nisu dovoljne da bi se fudbalerke osećale da su na sigurnom mestu, gde su žene poštovane i gde imaju podršku kako bi pružale svoj maksimum", navodi se u saopštenju igračica.

Povodom celog slučaja reagovao je i španski sud, koji je izrekao zabranu prilaska Luisu Rubijalesu.

Prema toj zabrani, Rubijales neće moći da priđe Dženi Ermoso na 200 metara, prenose španski mediji.

image