Sport

Kirjos o Srbima i Novaku "zlikovcu": Za mene, možda i najveći sportista svih vremena!

Australijanac je stručni konsultant "Jurosporta" i tokom meča našeg asa objasnio je zašto imamo privilegiju da gledamo ne samo najvećeg igrača u istoriji "belog sporta", nego i najboljeg sportistu svih vremena
Kirjos o Srbima i Novaku "zlikovcu": Za mene, možda i najveći sportista svih vremena!Getty © Kelly Defina / Stringer

Nik Kirjos izrekao je niz pohvala na račun Novaka Đokovića tokom duela prvog kola Australijan opena protiv Dina Prižmića.

Đoković je imao težak test na otvaranju prvog grend slema sezona, hodao je po ivici, ali je uspeo da slomi otpor i posle velike borbe savlada mladog Hrvata.

Pred punim tribinama "Rod Lejver arene" desetostruki šampion je trijumfovao rezultatom 6:2, 6:7 (5:7), 6:3, 6:4.

Okršaj je trajao okruglo četiri sata i Novak sada čeka pobednika australijskog derbija Aleksej Popirin – Mark Polmans.

Veliki broj navijača došao je da podrži svetskog "broja 1" u pohodu na 11. titulu, što je oduševilo Kirjosa.

"Pogledajte koliko ima srpskih zastava. Pogledajte ovo mesto, potpuna ludnica, atmosfera je kao na fudbalskoj utakmici", rekao je Nik tokom prenosa.

"Mnogi inače navijaju za autsajdera, a setimo se i šta je bilo prošle godine. Prihvatio je tu ulogu 'zlikovca', mnogi nisu želeli da ga vide, ali se on pojavio i ponovo trijumfovao. To je Đoković – i kada ne želite, on će pobediti!"

Australijanac je tokom prenosa često komentarisao Novakovu igru, taktičke odluke i istakao da je mnogo unapredio igru u poslednjih pet godina.

Za to vreme, branilac titule je bio na velikom iskušenju protiv Splićanina, koji je na svom grend slem debiju pružio je neverovatnu partiju.

Spomenuo je Kirjos i koliko je teško ostati na vrhu u situaciji u kojoj je srpski teniser – kada konstantno odbija nalete mlađih generacija, kada putuje sa kontinenta na kontinent i nedeljama nije u društvu svoje porodice.

"On jednostavno nema loš dan, ne može da izubi. Danas mu je loš dan, pa opet pobeđuje", naveo je finalista Vimbldona.

Srbin i Australijanac postali su veliki prijatelji nakon drame i deportacije u januaru 2022. godine.

Đoković i Kirjos nisu imali dobar odnos u početnoj fazi Nikove karijere, ali se sve promenilo od situacije u kojoj se srpski teniser našao.

Tada je prvo pritvoren, a onda i deportovan iz Australije zbog činjenice da nije vakcinisan protiv virusa korona.

Kirjos je bio jedan od retkih sportista koji su stali uz Novaka i njih dvojica su brzo postali odlični prijatelji.

Duplim brejkom početkom četvrtog seta Novak je potvrdio pobedu, uz nekoliko izuzetnih poteza koji su momku iz Kanbere izmamili osmeh na lice.

"Kada se ostali umaraju, on postaje bolji!"

Kirjosov kolega u kabini pitao ga je i da li je uspesima u 2023. godini Đoković zatvorio GOAT debatu.

"Konstantno nam pokazuje zašto je najbolji teniser u istoriji. Ludo je šta je Novak u stanju da uradi – da igra mečeve bilo gde između jednog i pet sati, da putuje po svetu tokom čitave godine...", odgovorio je Kirjos i potom poentirao stavivši ga u društvo Majkla Džordana, Lionela Mesija, Toma Brejdija, Juseina Bolta, Majkla Felpsa i nekolicine odabranih:

"Mislim da je u konkurenciji za najvećeg sportistu svih vremena!"

image