Sport

Čeferin odlazi iz UEFA - "Predatori hoće da sahrane fudbal"

Predsednik Evropske fudbalske unije Aleksander Čeferin, saopštio je da se 2027. neće ponovo kandidovati za predsedničke izbore, te da će napustiti UEFA
Čeferin odlazi iz UEFA - "Predatori hoće da sahrane fudbal"Getty © Jurij Kodrun

Slovenac je na čelu evropske organizacije od 2016. godine.

Tada je nasledio Francuza Mišela Platinija, koji je zbog brojnih skandala smenjen sa mesta predsednika.

Odluku da se neće ponovo kandidovati za mesto predsednika UEFA, Čeferin je saopštio na kongresu u Parizu.

"Odlučio sam pre šest meseci. Organizaciji je potrebna sveža kv, promene. Razgovarao sam sa porodicom i prijateljima i odlučio. Neću nastaviti posle 2027", saopštio je Čeferin.

Prvi čovek UEFA se osvrnuo na borbu protiv najvećih i najbogatijih klubova u Evropi.

"Trenutno neki ljudi pokušavaju da zgaze 70 godina istorije. Pokušavaju da promene ovaj evropski model fudbala, uprkos njegovom uspehu. Tvrde da su spasioci, a u stvarnosti mu kopaju grob. Glume žrtve, a u stvari nisu ništa drugo do predatori. Mešaju monopol sa jedinstvom. Mešaju milostinju i solidarnost. Pričaju o slobodnom tržištu, ali neznaju ništa o slobodi izražavanja."

Čeferin je za podrivanje UEFA indirektno optužio prve ljude Real Madrida i Barselone, Florentina Peresa i Đoana Laportu, iako ih nije direktno pomenuo.

"Nekoliko pojedinaca pokuava da nas podeli u ime slobodnog tržišta, vođenih nezajažljivom željom da privilegovana manjina pokupi profit. Znam da nas neki navijači kritikuju, i u FIFA, što je normalno. Klubovi su slobodni da učestvuju u novom takmičenju, ako žele. Niko ne želi da ih spreči, niko im nije rekao da to ne čine. Svako može da radi šta hoće, i da se pridruže onome što engleski navijači zovu 'Zombi liga' ili 'Pleoneksija liga'", istakao je Čeferin.

"Prijatelji, pleoneksija je želja da se uvek ima više. Više novca, više moći, više kapitala, više prestiža. Više svega što hrani ljudski osećaj superiornosti, pohlepe i ponosa. Nikad neće imati dovoljno. Nikad. Uvek će želeti sve više i više i briga ih ako to znači da će drugi imati sve manje i manje. Oni su superiorni. Sokrat je ljude koji pate od pleoneksije opisao kao rušitelj suživota i opšteg dobra. Oni uvek žele više, čak iako to znači uništavanje svega oko sebe", zaključio je Slovenac.

image
VV inauguration
banner