Sport

Nova nominacija za "Laureusa": Hoće li Đoković ponovo biti najbolji sportista sveta?

Najbolji teniser svih vremena jedan je od favorita da peti put osvoji prestižnu nagradu
Nova nominacija za "Laureusa": Hoće li Đoković ponovo biti najbolji sportista sveta?Getty © Simon Hofmann / Stringer

Novak Đoković nominovan je za nagradu "Laureus" za najboljeg sportistu sveta posle jedne od najboljih sezona u karijeri.

Đoković je četiri puta u karijeri osvajao ovaj prestižni trofej (2012, 2015, 2016. i 2019. godine), a i ove će biti jedan od najvećih favorita.

Dodela nagrada, 25. put po redu, biće organizovana 22. aprila u Madridu.

Pored Novaka, nominovani za najboljeg sportistu su Mondo Duplantis (Švedska) i Noa Lajls (SAD), automobilista Maks Ferstapen (Holandija), te fudbaleri Erling Holand (Norveška) i Lionel Mesi (Argentina).

"Oduševljen sam što sam ponovo nominovan za Laureus svetskog sportistu godine", izjavio je Đoković.

"Ovu nagradu sam osvojio četiri puta, i svaka je bila veoma posebna i nezaboravna na svoj način. Ovo je čast veća od bilo koje druge jer je akademija 'Laureus' ta koja donosi odluku i oni znaju kako je doći na vrh sporta i šta je potrebno da se ostane tamo."

Posebno je zadovoljan društvom u kojem se nalazi.

"Ove godine, kao i uvek, oduševljen sam kvalitetom sportista uz koje sam nominovan. To je ono što Laureus nagrade čini tako posebnim za nas i zašto želimo da osvojimo onoliko koliko i kada se takmičimo."

Učinak nominovanih sportista:

* Đoković je osvojio tri od četiri Grend slema u 2023. godini.

* Duplantis dva puta popravljao lični svetski rekord u skoku uvis uz drugu titulu prvaka sveta.

* Lajls je prvi od Juseina Bolta postao trostruki prvak sveta na 100, 200 i 4x100 metara.

* Ferstapen (Laureus 2022) je osvojio treću uzastopnu titulu F1 uz rekordnih 19 pobeda.

* Holand sa 52 gola predvodio Mančester siti do triple krune uključujući Ligu šampiona.

* Mesi – najbolji fudbaler sveta, sa Inter Majamijem osvojio rekordni 44. trofej u karijeri.

U konkurenciji za najbolju sportistkinju sveta su: Aitana Bonmati (fudbal/Španija), Šerika Džekson (atletika/Jamajka), Fejt Kipjegon (atletika/Kenija), Ša'Kari Ričardson (atletika/SAD), Mikaela Šifrin (skijanje/SAD) i Iga Švjontek (tenis/Poljska).

Za najbolji tim su nominovani: Rajder kup tim Evrope (golf), reprezentacija Nemačke (košarka), Mančester siti (fudbal, V. Britanija), Red Bul F1 (automobilizam/Austrija), reprezentacija Južne Afrike (ragbi) i ženska reprezentacija Španije (fudbal).

Za povratnika godina nominovani su: Simon Bajls (gimnastika/SAD), Sebastijan Ale (fudbal/Obala Slonovače), Katarina Džonson-Tompson (atletika/VB), Siva Kolisi (ragbi/JAR), Džamal Marej (košarka/Kanada), Marketa Vondrušova (tenis/Češka).

Za proboj godine nominovani su: Džud Belingem (fudbal/VB), Linda Kaisedo (fudbal/Kolumbija), Koko Gof (tenis/SAD), Ćin Haijang (plivanje/Kina), Džoš Ker (atletika/VB) i Salma Paraljuelo (fudbal/Španija).

image