Sport

Istorija - Novak postaje najstariji "broj 1": Federeru preotima još jedan rekord!

Novak Đoković ne prestaje da obara rekorde i pomera granice istorije tenisa, a to je i ovoga puta slučaj
Istorija - Novak postaje najstariji "broj 1": Federeru preotima još jedan rekord!Getty © Clive Brunskill / Staff

Nakon ispadanja Karlosa Alkaraza u ranoj fazi turnira u Rio de Žaneiru, sada je i zvanično da će Srbin ostati prvi teniser sveta bar do 7. aprila ove godine.

To znači da će Novak Đoković tog dana postati najstariji prvi teniser sveta u istoriji, sa 36 godina i 321 danom, čime će preoteti Rodžeru Federeru jedan od retkih rekorda koji mu je preostao.

Zanimljivo je da je Federer prvi na svetu bio sa 36 godina i 320 dana, pa će 7. aprila taj rekord pasti u Novakove ruke za samo jedan dan razlike.

Đoković matematički ne može da izgubi prvo mesto pre 8. aprila, čime će stići do 419 sedmica na vrhu ATP liste.

Ipak, i taj rekord će očito biti dodatno pomeren, pošto mu je za 420. nedelju na čelu svetskog tenisa dovoljno samo da se pojavi na turniru u Indijan Velsu, što će i biti slučaj.

Tako je već sada jasno da će Đoković dostići više nego dvostruko više sedmica na čelu ATP liste od Rafaela Nadala, koji je prvi na svetu bio "samo" 209 nedelja.

Eventualnim dobrim nastupom u Indijan Velsu, koji startuje 6. marta, Đoković bi dodatno mogao da poboljša ove brojke i obezbedi sebi mirno proleće na čelu svetskog tenisa.

image