Sport

Rodik: Novak je kao Joko Ono, teniski hirurg koji vas disecira...

Amerikanac je ponovo na slikovit način opisao značaj, veličinu, ali i kvalitet najboljeg tenisera svih vremena
Rodik: Novak je kao Joko Ono, teniski hirurg koji vas disecira...Getty © Rick Kern / Contributor

Endi Rodik, nekadašnji prvi teniser sveta i osvajač Ju-Es opena 2003. godine, govorio je o Novaku Đokoviću u novoj epizodi svog podkasta.

Rodik je se u razgovoru sa agentom Maksom Ajzenbadom dotakao mnogih tema, a jedna od glavnih je očekivano bila i debata o najvećem igraču svih vremena.

Iako su mnogi, među kojima i ugledni američki magazin "Sports ilustrejted", istakli da je GOAT debata gotova, to pitanje će uvek biti aktuelno, ali je Endi pokušao da objasni iz stručnog ugla.

"Poređajte tri biografije jednu do druge i, ako izaberete bilo koju osim Novakove, vi ste ludo ljudsko biće", istakao je Rodik.

"To je jednostavno, tako je kako je. Sve drugo je stvar afiniteta – šta vi volite da gledate. Volite 'balet' i umetnost Federera ili Rafinu silovitost..."

U dahu je nastavio da ga poredi sa ostalim članovima "velike trojke" – Rodžerom Federerom i Rafaelom Nadalom.

"Oduvek sam govorio da stvari koje Novak tako dobro radi ne upadaju odmah u oči nekome teniski neutreniranom. Stvari koje Rodžer radi dobro su vrlo očigledne. Neverovatno je i ako znate tenis kao ja, ali i ako je to prvi teniski meč koji gledate. Rafina fizikalnost, spin, brzina kojom može da igra, sama drama kada trči na neku loptu, čak i dramatičnost njegovog stenjanja... Sve ima smisla, odmah znate da je on gladijatorska figura."

Ipak, prema njegovim rečima, srpski as je i u odnosu na njih dvojicu na višem nivou.

"Novak je hirurg koji vas bukvalno disecira i morate da preuzimate ogromne rizike kako biste ga uzdrmali. On to zna. I možda će neko vreme funkcionisati, ali i vi i on znate da verovatno ne možete tako tri-četiri sata."

Na pitanje da prokomentariše kako je Đoković srušio hegemoniju Federera i Nadala, kao i odnos navijača i medija prema njemu, imao je još zanimljiviji odgovor.

"Čudno je, on je kao teniska Joko Ono, rasturio je 'Bitlse'", odmah je ispalio čuveni Amerikanac.

"On je onaj kojeg nismo želeli, koji nam nije bio potreban. Već smo imali rivalstvo, levoruki na desnorukog, kontrast stilova."

Zapadni svet je bio opčinjen rivalitetom Švajcarca i Španca.

"Onda se odjednom pojavi kiborg, robot, ali i neko ko igra s mnogo emocija, i kaže: Ne zanima me taj hajp, kompletan sam igrač, ne možete da me prođete, ne možete ni oko mene, izdržaću sve vaše udarce'. Bilo je čudno, mislim da je prosečni mejnstrim navijač koji nije skroz u tenisu bio ljut na njega zbog toga", zaključio je Rodik.

image