Sport

Utakmica godine - Liverpul i Siti pružili sve što fudbal može da pruži!

Fudbaleri Liverpula i Mančester sitija odigrali su utakmicu godine. Derbi, ne samo Premijer lige, već i modernog fudbala, završen je bez pobednika - 1:1
Utakmica godine - Liverpul i Siti pružili sve što fudbal može da pruži!Getty © Michael Regan

Najuzbudljivija i najbolja utakmica ove godine, odigrana je u Liverpulu, a priredile su je dve najmoćnije ekipe današnjeg fudbala - Liverpul i Mančester siti.

Ulog je bio ogroman, malo je ostalo do kraja šampionata, a upravo su ova dva tima glavni konkurenti (uz Arsenal) za titulu.

Pred meč je bila jasna situacija - Arsenal je bio prvi sa 64 boda, Liverpul je imao 63, a "građani" jedan manje.

Liverpul, osakaćen povredama i bez velikog broja standardnih igrača, ušao je stidljivije u meč, ali je prvi ozbiljnije zapretio.

Mladi Konor Bredli je šutirao iskosa, ali pored gola.

U 19. minutu se zatresla mreža - Darvin Nunjez je nesebično proigrao Luisa Dijaza, a Kolumbijac rutinski smestio loptu u mrežu.

Ipak, gol je poništen zbog nedozvoljene pozicije, u kojoj je bio Urugvajac.

Kada Liverpul nije iskoristio svoje šanse, Siti jeste prvu.

Kevin de Brujne je inteligentno izveo korner, Džon Stons je sam pred golom i lako pronalazi put do mreže.

Iako je Siti delovao kao zrelija, ozbiljnija i sigurnija ekipa, Liverpul nije odustajao od ofanzive.

"Redsi" su pokušali da odgovore, roviti Soboslaj je probao glavom, ali preko gola, a zatim je Dijaz opasno šutirao sa ivice kaznenog prostora, tik pored stative.

Nije uspeo Liverpul da dođe do gola u prvom delu igre, ali jeste na startu drugog.

Presing ekipe Jirgena Klopa se isplatio, zadnja linija je napravila grešku, a Ederson oborio Nunjeza u kaznenom prostoru.

Osim što je skrivio penal i dobio žuti karton, Brazilac je vrlo brzo napustio igru zbog povrede.

Aleksis Makalister je bio siguran sa penala, a gol je uneo potpuno novu energiju "redsima".

Ređali su se napadi, ušao je i Mohamed Salah u igru, a Siti je bio na konopcima.

Pep Gvardiola je izveo De Brujnea u 69. minutu, što se Belgijancu nimalo nije dopalo, pa su imali kraći razgovor kraj aut-linije.

Iako je, matematički, pobeda bila potrebnija gostima, završnica meča je protekla u pritisku Liverpula - situacija u kojoj su se "građani" retko nalazili proteklih sezona.

Publika je zviždala gostima u nekoliko navrata, pošto su "krali" vreme sporo izvodeći prekide.

Ipak, u 89. minutu je Mančester siti umalo došao do gola, kada je Žeremi Doku šutirao iz ne baš idelane pozicije, a lopta je pogodila stativu, a onda se odbila u naručje golmana domaćih.

Drama je dostigla vrhunac u nadoknadi, kada je Liverpul u dva navrata tražio penal, ali je suija Majkl Oliver oba puta ostao nem.

O drugom će se verovatno još dugo pričati, pošto je VAR soba odlučila da nema penala, iako je Doku nogom udario Makalistera.

Remiju Liverpula i Sitija najviše se obradovao Arsenal, koji je ostao na prvom mestu sa 64 boda, koliko ima i Liverpul, dok je Siti treći sa 63 boda.

Jubilarni, 30. duel Klopa i Gvardiole završen je nerešenim rezultatom, pa Nemac i dalje ostaje u prednosti sa 11 pobeda, naspram 10 koliko ima Španac.

image