Sport

Norvežani tražili kaznu za Kamerunca zbog ruske zastave, FIFA odbila da interveniše!

Kamerunski reprezentativac pružio je podršku Ruskoj federaciji nošenjem zastave na kopačkama tokom Svetskog prvenstva, zbog čega su u Norveškoj tražili kaznu
Norvežani tražili kaznu za Kamerunca zbog ruske zastave, FIFA odbila da interveniše!Getty © Dean Mouhtaropoulos

Fudbaler Kameruna Gael Ondua našao se u centru pažnje pre nekoliko dana, pošto je tokom duela sa Švajcarskom u prvom kolu Mundijala, nosio kopačke na kojoj se nalazila i zastava Rusije.

Igrač Hanovera ima i rusko državljanstvo, a nakon utakmice je i objasnio zašto je na taj način "personalizovao" obuću.

"Niko od organizatora mi nije skrenuo pažnju na rusku zastavu na kopačkama. To ne može da mi bude oduzeto, osećam se i kao Rus i kao Kamerunac", istakao je Ondua.

Njegov potez naišao je na oprečne reakcije, pa su najoštrije osude stigle iz Norveške. Bivši profesionalni fudbaler Karl-Erik Topr istakao je za nacionalnu televiziju da je u pitanju "provokacija", zbog činjenice da su FIFA i UEFA suspendovale timove iz Rusije i njihovu nacionalnu selekciju.

I Torp i Berit Lindeman, član Etičkog komiteta Fudbalskog saveza Norveške, naveli su da bi Svetska fudbalska federacija trebalo da reaguje.

Međutim, iz FIFA su odmah istakli da to neće učiniti.

"Mogu vam reći da disciplinski komitet zna za ovu situaciju, ali tu ne postoji problem jer je on odrastao u Rusiji. On je iz Kameruna i Rusije, a to je samo zastava njegove zemlje", rekao je portparol Svetske kuće fudbala Đovani Marti.

Kamerunac je na društvenoj mreži Telegram malo opširnije objasnio motive svog poteza.

"Vidim da su moje kopačke izazvale mnogo pažnje. I za svaki slučaj, želim da istaknem da je ruska zastava na njima znak poštovanja prema zemlji u kojoj sam odrastao, formirao se i stekao fudbalsko obrazovanje", napisao je fudbaler.

"Moji rođaci žive u Rusiji i uvek su sa mnom. Ovo je naš zajednički dom. Već dugi niz godina igram u kopačkama sa ruskom zastavom i neću da prekršim ovu tradiciju."

Ondua je rođen u gradu Jaunde u Kamerunu, ali je rano otišao u Rusiju gde mu je otac bio diplomata.
Prošao je mlađe kategorije Lokomotive iz Moskve, igrao je i za CSKA, Zorju iz Luganska i Anži iz Mahačkale, odakle je došao u švajcarski Servet. Od prošle sezone je član Hanovera.

Zanimljivo je da je u tim kopačkama upisao debi za "nepobedive lavove" u prvom kolu Svetskog prvenstva protiv Švajcarske, koju je Kamerun izgubio minimalnim rezultatom (1:0).

Ekipa Rigobera Songa  drugoj rundi igra sa Srbijom, a grupnu fazu završavaju duelom sa Brazilom.

image