Sport

Prošle su 32 godine: "Đorđević... Tri poena, tri poena, Partizan je šampion Evrope!"

Crno-beli obeležavaju 32 godine od najvećeg uspeha srpske klupske košarke i neponovljivog tima predvođenog Željkom Obradovićem
Prošle su 32 godine: "Đorđević... Tri poena, tri poena, Partizan je šampion Evrope!"© YouTube / screenshot / Allin2

Košarkaški klub Partizan osvojio je na današnji dan pre 32 godine titulu prvaka Evrope, pobedom protiv španskog Huventuda čuvenom trojkom Aleksandra Đorđevića u poslednjim trenucima utakmice.

Partizan je tog nezaboravnog 16. aprila 1992. godine u Istanbulu slavio u finalu prvog izdanja FIBA Evrolige.

Finale je odlučeno u poslednjem napadu i akciji koja se i danas prepričava. Košarkaš Partizana Slaviša Koprivica izveo je loptu ispod koša, pošto je Huventud došao u vođstvo 70:68 poenima Rafaela Đofrese.

Koprivica je dodao loptu Đorđeviću koji je došao na protivničku polovinu terena i sa oko sedam metara pogodio trojku koja je donela trofej Partizanu. To je ujedno najveći uspeh u istoriji srpske klupske košarke.

Za najkorisnijeg igrača fajnal-fora u Istanbulu proglašen je košarkaš Partizana Predrag Danilović. Ekipu crno-belih, koja je u proseku bila "stara" tek 21,7 godina, predvodio je sa klupe Željko Obradović, a njegov asistent je bio legendarni profesor Aleksandar Nikolić.

Partizan je priliku da igra protiv najboljih evropskih klubova te sezone dobio zahvaljujući promenjenom sistemu Kupa šampiona, pošto su crno-beli bili viceprvaci Jugoslavije. Partizan je u drugom kolu kvalifikacija za Kup šampiona eliminisao mađarski Solnok.

FIBA je donela odluku da crno-beli zbog sankcija u sezoni 1991/92 sve utakmice u grupnoj fazi igraju van Srbije. Partizan je mečeve kao domaćin igrao u predgrađu Madrida, Fuenlabradi, a crno-beli su na svim utakmicama imali veliku podršku španskih navijača.

Partizan je igrao u grupi B sa Huventudom, Estudijantesom, Filipsom iz Milana, Bajerom iz Nemačke, Arisom, holandskim Komodorom i belgijskim Maes Pilsom. Osvojili su četvrto mesto u grupi sa 10 pobeda i četiri poraza, a u četvrtfinalu su igrali sa Knorom iz Bolonje, koji je bio prvi u grupi A. Četvrtfinale Kupa šampiona se igralo na dve pobede, a Knor je imao prednost domaćeg terena.

FIBA je dozvolila Partizanu da bude domaćin u beogradskom "Pioniru", a crno-beli su u prvom meču slavili 78:65. Knor je u drugoj utakmici na svom terenu pobedio 61:60, a u majstorici, koja je takođe igrana u Bolonji, trijumfovao je Partizan rezultatom 69:65.

Partizan je na fajnal-foru u Istanbulu u polufinalu pobedio Filips 82:75, a potom u finalu i Huventud - 71:70.

Za Partizan su u finalu Kupa šampiona 1992. godine igrali Aleksandar Đorđević, Predrag Danilović, Nikola Lončar, Zoran Stevanović, Dragiša Šarić, Željko Rebrača, Mlađan Šilobad, Slaviša Koprivica, Vladimir Dragutinović i Ivo Nakić.

Ispostaviće se da će Željko Obradović nakon te prve trenerske sezone u karijeri postati i najtrofejniji evropski trener svih vremena, a da će crno-beli zauvek pamtiti kada su postali "Partizan de Fuenlabrada".

image