Sport

Veletić ispisao istoriju i doneo medalju koju Srbija čeka više od pola veka

Srpski bokseri nastavili sa sjajnim učinkom i obradovali zemlju prvom medaljom na Evropskom prvenstvu u Beogradu
Veletić ispisao istoriju i doneo medalju koju Srbija čeka više od pola veka© Bokserski savez Srbije/Dragana Stjepanović

Dušan Veletić, mladi srpski bokser, plasirao se u polufinale Evropskog šampionata u hali "Aleksandar Nikolić" i obezbedio prvu medalju za našu zemlju.

Veletić je u kategoriji 92+kg savladao Austrijanca Hagaga Ahmeda i obezbedio medalju, prvu za Srbiju u teškoj kategoriji od 1973. godine kada je to uspeo Zoran Jovanović.

"Nema ništa lepše nego kad u najtežim trenucima borbe čujete kako vas publika bodri, hvala im na tome. Hvala i selektoru i treneru, ovo je zajednička pobeda", rekao je Veletić.

U borbi za finale će se sastati sa Hrvatom Lukom Pratljačićem, kojeg je pre mesec dana u Italiji pobedio na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre u Parizu.

"Pokušao je Austrijanac da me pobedi 'na foru' kao i prethodne protivnike, ali mu nisam to dozvolio. U jednom trenutku je izgledalo kao da pokušava da me isprovocira, ali mi je selektor govorio da se smirim i nisam ulazio u dalju raspravu. Drago mi je što se Luka i ja borimo za medalje, pre početka prvenstva smo se čuli svaki dan i govorili jedan drugom da se vidimo u finalu", istakao je Veletić.

Pored njega, trijumfovali su svi bokseri koji su u nedelju bili u ringu – Vahid Abasov, Veljko Ražnatović, Nazif Sejdi i Jovan Nikolić.

Abasov, aktuelni prvak Evrope, u kategoriji do 67 kg, savladao je Grka Koroveisisa Anastasiosa  dok je Ražnatović, u kategoriji do 86 kg bio bolji od Estonca Stivena Asa.

Sejdi je u kategoriji do 63,5 kg pobedio Usa Jigita iz Turske, a Nikolić u kategoriji do 71 kg Španca Bernarda Martineza Franka.

image