Sport

Ukrajinac šampion, Fjuri besan: Dali su mu titulu jer mu je zemlja u ratu

Usik je slavio "na bodove" u sjajnoj borbi, ali britanski bokser veruje da je on taj koji je trebalo da bude pobednik
Ukrajinac šampion, Fjuri besan: Dali su mu titulu jer mu je zemlja u ratuGetty © Nick Potts - PA Images / Contributor

Ukrajinski bokser Oleksandr Usik savladao je Tajsona Fjurija posle 12 rundi u spektakularnoj borbi u Rijadu.

Usik je tako postao prvi bokser od 1999. godine koji je objedinio sva četiri najznačajnija pojasa u teškoj kategoriji (VBA, VBC, VBO i IBF), otkako je to poslednji uradio Lenoks Luis.

U prestonici Saudijske Arabije viđena je sjajna borba u kojoj se bokseri nisu štedeli, a Fjuri je u devetoj rundi uspeo da "pregrmi" napade Usika kada se činilo da je bio u nokdaunu.

Britanac je već u narednoj rundi uspeo da uzvrati, ali do kraja susreta je Usik uspeo da osigura pobedu pošto su mu sudije dale više poena. To se nije dopalo Fjuriju, koji tvrdi da je njegov rival slavio zbog politike.

"Usik je dobio neke runde, ali sam ubeđen da sam ih ja dobio više. Njegova zemlja je u ratu, a ljudi generalno staju na stranu onih koji su u ratu. Verujem da sam ja dobio ovaj meč", rekao je Fjuri odmah posle meča u kom je doživeo prvi profesionalni poraz.

Priliku za revanš ili priliku za nokaut dvojica teškaša mogli bi da imaju već do kraja godine. Navodno, u ugovoru koji su potpisali postoji klauzula o njihovom drugom meču, a postoje najave da bi već u oktobru mogli ponovo da organizuju taj meč. Tada će ponovo na talonu biti šampionske titule svih najvećih bokserskih organizacija.

image