Sport

"Orlovi", dobro došli nazad na Evropsko prvenstvo!

Skoro četvrt veka je prošlo otkad su srpski navijači imali priliku da za svoju reprezentaciju navijaju na kontinentalnom šampionatu. Post koji je trajao pune 24 godine konačno je završen i izabranici Dragana Stojkovića Piksija će nastupiti na Evropskom prvenstvu, a mi konačno možemo da kažemo – "orlovi", dobro došli nazad!
"Orlovi", dobro došli nazad na Evropsko prvenstvo!Getty © Pedja Milosavljevic/DeFodi Images/Contributor

Srbija će prvi put pod ovim imenom igrati na prvenstvu Evrope.

Pre 24 godine nacionalni tim tadašnje Jugoslavije igrao je protiv Slovenije, Norveške i Španije i uspeo je da se kvalifikuje u četvrtfinale, a onda je ubedljivo poražen od Holandije – 6:1.

Niko nije ni slutio da, nakon tog šamara, našu zemlju čeka ogromna pauza protkana brojnim još bolnijim neuspesima.

Propušteni su turniri u Portugaliji, Austriji i Švajcarskoj, Poljskoj i Ukrajini, a onda i prva dva na kojima je učestvovao veći broj selekcija – u Francuskoj 2016, pa onda i onaj koji je igran u 10 evropskih zemalja pet godina kasnije.

Nacionalni tim imao je mnogo više uspeha na globalnom nivou i od tada je učestvovao na tri Svetska prvenstva, ali ni na njima nije imao previše uspeha, pa nijednom nije prošao grupnu fazu.

Sada se, ipak, piše neka nova istorija i ekipa koju predvodi selektor Stojković smeštena je u grupu D Evropskog prvenstva, zajedno sa Engleskom, Slovenijom i Danskom.

Put do Evropskog prvenstva

Srbija je kvalifikacije završila na drugom mestu iza Mađarske, a ispred Crne Gore, Litvanije i Bugarske. Malo je reći da ekipa nije blistala tokom godinu i po dana koliko je kompletan ciklus trajao, ali je i pored togla izborila mesto među 24 najbolje evropske reprezentacije.

Stojkovićevi izabranici zabeležili su četiri pobede i po dva poraza i remija – samo su Crnu Goru i Litvaniju pobedili po dva puta, sa Bugarima su odigrali dva puta nerešeno, dok su protiv Mađara u oba navrata nadigrani.

Međutim, na krilima fantastičnog Aleksandra Mitrovića, koji je ponovo bio naš najbolji strelac, Srbija ne samo da je uspela da obezbedi drugo uzastopno veliko takmičenje posle Mundijala u Kataru, već je i prekinula post dugačak 24 godine.

"Sigurno da je drugačije, način na koji smo otišli na Mundijal... Bili smo dominantni, pobedili Portugaliju i tu su skočila očekivanja. Ove kvalifikacije nismo bili na našem nivou, ali opet – plasirali smo se i verovatno igrali drugačije u odnosu na kvalifikacije za Svetsko prvenstvo. Lakše je što nema euforije, iz nje izlaze nerealnosti. Mislili smo da je tada minimum bilo polufinale", rekao je napadač Dušan Vlahović.

Ako je ono što se dešavalo tokom puta za Nemačku bilo jalovo, šta tek onda reći za predstave koje smo gledali tokom priprema za EURO.

Prvo, ubedljiv poraz od Rusije u Moskvi (4:0), potom minimalni trijumf nad nejakim Kiprom, pa još jedan poraz. Austrija je nekoliko dana pre putovanja za Augzburg otkrila sve slabosti Piksijevog tima.

Četiri dana kasnije, u generalnoj probi, Srbija je savladala Švedsku sa, činilo se, velikih 3:0. Ali i u toj utakmici su "orlovi" pokazali niz propusta koje su, nadamo se, ispravili do danas.

"Daćemo sve od sebe i više od toga da ostvarimo ciljeve. U Nemačku idemo sa ciljem. Ne idemo tamo da bismo se slikali. Biti učesnik je mnogo lepo, a kada smo tamo hajde da probamo da napravimo neki iskorak."

"Budite uz nas, bodrite nas, a mi ćemo znati da se odužimo na najbolji mogući način", poručio je selektor Stojković.

Prvi protivnik – Engleska

Prva na megdan reprezentativcima izaći će selekcija Engleske (Minhen, nedelja, 21.00), jedna od tri najveća favorita za osvajanje pehara. Englezi decenijama maštaju da se veliki trofej "vrati kući", a sada, čini se, konačno imaju ekipu koja je za to kadra.

Srbija će se na otvaranju takmičenja suočiti sa fantastičnim napadom, ali i sastavom koji je, zahvaljujući nekim odlukama selektora Gareta Sautgejta, a posle i brojnim povredama, poprilično loše balansiran pred početak.

"Ako ne trijumfujemo, verovatno više neću biti ovde. Ovo bi mogla da bude poslednja šansa", izjavio je Sautgejt.

"Gordi albion" naoružan Harijem Kejnom, Džudom Belingemom, Bukajom Sakom, Filom Fodenom, Kolom Palmerom, Deklanom Rajsom i mnogim drugim ofanzivcima ima najviše ciljeve, ali je odbrana problematičniji deo.

"Mislim da je ova ekipa jedna od najboljih, ako ne i najbolja koju smo imali u smislu forme i sezone koju su imali mnogi naši igrači. Imamo mnogo mladih i talentovanih igrača, koji nemaju tremu i samo žele da izađu na teren", kazao je Kejn, koji kao kapiten vodi reprezentaciju na četvrtom velikom takmičenju.

"Imali smo polufinale, finale i četvrtfinale, pa se nadam da ćemo ovaj put da osvojimo trofej. Došli smo u Nemačku da osvojimo EURO."

Sautgejt se odrekao Harija Megvajera, a gol bi trebalo da brane Kajl Voker, Luk Šo, Džon Stons, Mark Guei, Trent Aleksander-Arnold, Kiran Tripije, Ezri Konsa, Luis Dank i Džo Gomez.

Čuveni italijanski sudija na centru

Danijele Orsato određen je za glavnog arbitra meča Srbija – Engleska, saopštila je Evropska fudbalska unija (UEFA).

Kako je navedeno iz UEFA, meč prvog kola grupe C sudiće četvorica Italijana i jedan Slovak.

Pomoćnici Orsatu na terenu biće zemljaci Čiro Karbone i Alesandro Đalatini.

Četvrti sudija biće Slovak Ivan Kružliak, dok će u VAR sobi sedeti još jedan Italijan – Masimilijano Irati.

Orsatu (48) je Evropsko prvenstvo poslednje veliko takmičenje na kojem će suditi pred odlazak u penziju, a polufinalni meč Lige šampiona izmeđi Pari Sen Žermena i Borusije iz Dortmunda u maju mu je bila poslednja evropska klupska utakmica.

Po okončanju tog meča kamere su snimile Orsata kako plače.

Orsato je utakmice u takmičenjima pod okriljem UEFA i FIFA počeo da sudi 2010. godine.

Italijan je 2020. godine sudio finale Lige šampiona između Bajerna i Pari Sen Žermena, a na Mundijalu u Kataru je bio glavni arbitar meča Katar – Ekvador kojim je otvoreno prethodno Svetsko prvenstvo.

Skoro četvrt veka je prošlo otkad su srpski navijači imali priliku da za svoju reprezentaciju navijaju na kontinentalnom šampionatu.

Post koji je trajao pune 24 godine konačno je završen i izabranici Dragana Stojkovića Piksija će nastupiti na Evropskom prvenstvu, a mi konačno možemo da kažemo – "orlovi", dobro došli nazad!

image