Sport

Za srpsku braću: U Moskvi se održava šesti humanitarni "Vidovdanski turnir"

Rusko udruženje "Serbian Tifo" organizuje u subotu šesti po redu rusko-srpski humanitarni "Vidovdanski turnir" u fudbalu
Za srpsku braću: U Moskvi se održava šesti humanitarni "Vidovdanski turnir"© RT Balkan

Događaj se održava s ciljem da okupi ljude koji podržavaju srpski narod na KiM i vole našu zemlju, a i da Ruse upozna sa jednim od najvažnijih praznika za Srbe.

Turnir će biti održan 29. juna na terenima akademije "Spartak", s početkom u 10 časova, a u njemu će učestvovati čak 16 ekipa: rusko-srpski FK "Iz Principa", ekipa "Srbija" koju čine Srbi koji žive u Rusiji, ekipa iz ruskog grada "Tver" koju čine navijači svih klubova, tri ekipe među kojima su navijači "Spartaka", "Lokomotiva" i "Dinama", dve ekipe čine studenati Pravoslavnog univerziteta "Svetog Tihona" i univerziteta MGIMO i mnogi drugi.

Ove godine, kako kaže Andrej Leonov, jedan od organizatora i član udruženja "Serbian Tifo", timovi će se boriti za veliki i mali Vidovdanski pehar i tri kompleta medalja, a glavni cilj biće prikupljanje sredstava za podršku omladinskom centru Velika Hoča.

"Pošto nemamo uvek mogućnosti da putujemo u Srbiju i tamo obeležavamo ovaj sveti praznik, shvatili smo da je potrebno organizovati manifestaciju posvećenu Vidovdanu, kako bismo se okupili, pokazali podršku Srbiji i srpskom narodu na Kosovu i Metohiji", naglašava Leonov.

Ove godine, dodaje, sav prikupljeni novac ide na pomoć omladinskom centru Velika Hoča.

"Omladina tog mesta se veoma trudi i brine za svoju domovinu. Oni svojim rukama sve sređuju i ne žele da odu. A ono što je važno za Srbe, važno je i za nas. To su, pored svega, crkve na KiM, Beogradu, Moskvi i Kijevu. One su naše i mi brinemo za njih", ističe Leonov.

image