Sport

Sve što mislite da fali ekipama na Euru možete pronaći u – Rusiji

Političkom voljom Zapada, na šampionatu Evrope u fudbalu, ne učestvuje prvi prvak Starog kontinenta, reprezentacija, koja je još i tri puta igrala u finalima. Niko ih i ne pominje, kao da su srećni što nisu tu
Sve što mislite da fali ekipama na Euru možete pronaći u – RusijiGetty © Simon Holmes / Contributor

Rusi imaju najtalentovaniju generaciju fudbalera u poslednjih 50 godina, bolju od one Belanova, Zavarova i Mihaljčenka, kao i od tima iz 2008. godine, koji je stigao do polufinala, a najbolji igrači bili su tada Andrej Aršavin, Roman Pavličenko i Juri Žirkov.

Svi nariču, kako nema više driblera. A u ruskom šampionatu,  svaki tim ima barem po jednog, pojedini i po trojicu.

Izdvajaju se Maskim Glušenkov, Sergej Pinjajev, Ilja Samošnjikov, Ilja Iškov, Anton Zinkovski, Nikita Saltikov, Kiril Ščetinin, Andrej Mostovoj... Svi su u stanju da nanižu po nekoliko igrača, sposobni su da naprave proboj, upravo ono što nedostaje mnogim timovima.

U prvoj ligi ima 16 timova ujednačenog kvaliteta i bukvalno poslednji može da pobedi prvog.

Borba za titulu trajala je do poslednje sekunde. Za najboljeg igrača proglašen je Konstantin Tjukavin, centarfor, rođen 2002. godine. Postigao je 15 golova i asistirao je devet puta, u 29 odigranih mečeva.

Eksplozivan, snažan, sa osećajem za gol i igru, bio je pravi vođa Dinama iz Moskve, koji je  bio drugi, a mogli su posle 48 godina da budu i prvaci. Rusi su uvek  imali odlične strelce, a treba pomenuti i Jegora Golenkova iz Rostova i Dmitrija Vorobjova, koji je ovih dana pristupio Lokomotivi.

Rus bolji od Modrića i 20 sjajnih golmana...

Po mišljenjima mnogih, Maksim Glušenkov spada među najbolje fudbalere na svetu. Sa 15 asistencija u 28 mečeva, oborio je rekord šampionata Rusije.

Kada je Luka Modrić bio 2018. godine proglašen za najboljeg fudbalera na svetu, imao je 12 asistencija u 59 mečeva. Maksim je snažniji, brži i bolji strelac, može praktično da igra na savim pozicijama, od beka do centarfora,a postigao je i sedam golova.

Bio je najzaslužniji za dve pobede Lokomotive nad prvakom Zenitom. U prvom meču postigao je jedan, u drugom dva gola. Uvek je najbolji kada je najbitnije, preuzima odgovornost u prelomnim trenucima. Odlično igra i glavom, postiže golove i sa distance i iz kornera.

Rusi imaju sigurno 20 odličnih golmana, a simpatije je stekao i novi leteći Moskovljanin, dvadesetogodišnji Vladislav Torop. Mogu da biraju, tu su Safonov, Maksimenko, Lomajev...

Za svako mesto konkuriše po barem pet igrača. Bekovi su Hlusevič, Gorškov, Raskazov, Litvinov, Siljanov, Denisov, Skopincev, halfovi bi bili Teslenko, Soldatenkov, Božin, Divejev, Osipenko, Morozov...

Vezni red bi mogli da čine neustrašivi Barinov, Golovin, Glebov, braća Mirančuk, već pominjani Pinjajev, neizostavni Maksim Glušenkov, Zinkovski i u špicu Tjukavin, Vorobjov, Golenkov, Čalov, Soboljev ili Sergejev.

A ima ih još. Ruska zlatna raž je nepregledna.

image