Srbija i Balkan

Linta: Uhapšena petorica Srba iz Orolika, nastavljena politika planskog progona Srba

Predsednik Saveza Srba iz regiona istakao je da je apsolutno jasno da je reč o kontinuitetu politike planskog progona krajiških boraca i politike zastrašivanja preostalih Srba u Hrvatskoj, sa ciljem da se isele sa svojih ognjišta
Linta: Uhapšena petorica Srba iz Orolika, nastavljena politika planskog progona Srba© © A.K./ATAImages

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta najoštrije je osudio skandalozno hapšenje petorice Srba iz sela Orolik kod Vinkovaca, koji su uhapšeni zbog navodnog učestvovanja u zločinu u mestu Berak 1991. godine, protiv dvojice pripadnika hrvatskih paravojnih snaga i četvorice civila koje su, navodno, fizički zlostavljali.

Linta je istakao da je apsolutno jasno da je reč o kontinuitetu politike planskog progona krajiških boraca, kao i politike zastrašivanja preostalih Srba u Hrvatskoj, sa ciljem da se isele sa svojih ognjišta. 

Hapšenje je izvršeno 10. jula, u ranim jutarnjim satima, a uhapšeni su Branko Macura, Petar Macura, Dragoljub Balinović, Slobodan Vučetić i Milan Martić, starosti od 54 do 72 godine, naveo je Linta.

On je istakao da su svi uhapšeni sve vreme, ili veći deo vremena nakon rata, živeli u Oroliku i bili u svakom trenutku dostupni hrvatskoj policiji i pravosuđu.

Neki od njih su već ranije bili privođeni, ali državno tužilaštvo nije podiglo optužnicu, jer nije imalo nikakvih dokaza, naglasio je Linta i dodao da je reč o viđenim Srbima, koji su mirno živeli u svom selu.

Većina uhapšenih imaju državljanstvo Repubike Srbije.

Linta je istakao da hrvatsko pravosuđe nije ni nezavisno ni nepristrasno, i da je očigledna namera da Hrvatska organizuje što više montiranih sudskih procesa protiv pripadnika JNA, Teritorijalne odbrane i Vojske i policije Republike Srpske Krajine.

Linta je pozvao ministarku pravde Maju Popović da osudi hapšenje petorice Srba i da hitno razgovara sa hrvatskim ministrom pravosuđa i uprave Damirom Habijanom o rešavanju ovog slučaja.

"Ministarka Popović u razgovoru sa Habijanom treba da insistira da Srbija dobije stvarni spisak srpskih veterana protiv koji se vode postupci vezani za ratne zločine", istakao je Linta, pozivajući Ministarstvo pravde da pruži punu konzularnu, pravnu i finansijsku pomoć uhapšenim Srbima.

image