Srbija i Balkan

Linta: Pored Jevreja i Srbi doživeli strašan genocid na teritoriji NDH

Predsednik Saveza Srba je istakao da se u današnjoj Hrvatskoj odvija kampanja revizije istorije
Linta: Pored Jevreja i Srbi doživeli strašan genocid na teritoriji NDHwww.globallookpress.com © mfa_russia

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta izjavio je da je paralelno sa uništavanjem Jevreja u Evropi i srpski narod doživeo strašan genocid na teritoriji Nezavisne Države Hrvatske (NDH), a danas postoje nedopustivi i sramni pokušaji u okruženju, Evropi i svetu da se umanje, relativizuju i negiraju zločini genocida nacista i njihovih saveznika.

"U periodu od 1939. do 1945. godine nacistički režim je uz pomoć i podršku saveznika ubio oko šest miliona Jevreja. Masovan, smišljen i dobro organizovan zločin genocida koji je nacistička Nemačka počinila nad Jevrejima tokom Drugog svetskog rata nije bio izuzetak", rekao je Linta povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokaust.

Paralelno sa uništavanjem jevrejskog naroda u Evropi, srpski narod je doživeo strašan genocid u NDH, odnosno na području današnje Hrvatske, BiH i Srema sve do Zemuna, saopštila je Informativna služba Saveza Srba iz regiona.

"Nacistički režim i njegov verni saveznik ustaški režim imali su zajednički cilj da potpuno istrebe i unište srpski i jevrejski narod", rekao je Linta.

On je ocenio da se u Hrvatskoj odvija konstantna i dobro osmišljena kampanja revizije istorije.

"Bivši zaštitnik građana u Hrvatskoj Lora Vidović u svom izveštaju iz 2018. godine jasno je rekla da su ustaški simboli postali sve vidljiviji, i da političari i mediji umanjuju zločine koje je tokom Drugog svetskog rata počinio ustaški režim", ocenjuje Linta.

On je naveo da je Vidović u izveštaju istakla da se u Hrvatskoj nesmetano štampaju knjige, pišu i objavljuju članci i intervjui, održavaju tribine, snimaju dokumentarni filmovi i emituju televizijske emisije u kojima se negira ili umanjuje zločinački karakter NDH.

image
VV inauguration
banner