Srbija i Balkan

Srpska crkva u Mostaru opljačkana deseti put od početka godine: Neko ne želi Srbe ovde

Strahujem za svoju bezbednost, za bezbednost srpske zajednice i za bezbednost Saborne crkve, rekao je starešina hrama Duško Kojić
Srpska crkva u Mostaru opljačkana deseti put od početka godine: Neko ne želi Srbe ovdewww.globallookpress.com © GTW/http://imagebroker.com/#/search/

Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru noćas je opljačkana, devastirana i pokidani su svi kablovi za električnu energiju, rekao je starešina Saborne crkve Duško Kojić, istakavši da strahuje za za svoju, kao i bezbednost zajednice i ovog hrama, prenosi RTRS.

"Pitanje je da li se više može vratiti sve u isto stanje u kojem je bilo. Pokidani su svi kablovi koji dovode struju u Sabornu crkvu, omogućavaju rad zvonika, osvetljenja i sata. Pitam se da li je ovo poruka da neko ne želi da svetli Saborna crkva, da se ne čuju zvona", rekao je Kojić.

On je podsetio da ovo nije prva krađa, ali sveštenstvo nije svaki put želelo da uznemirava javnost.

Svešteniku Dušku Kojiću je opljačkan stan pre izvesnog vremena, a opljačkana je i Saborna crkva, kako kaže, u ovoj godini 10 puta.

"Nismo to prijavljivali javnosti iz uverenja da ovo nije napad na crkvu već da je to delo lopova. Ja se danas ne osećam bezbedno u Mostaru. Da li radovi na crkvi ovako dugo traju zato što postoji želja da se ova crkva ne obnovi? Na svaki naš korak napred neko nas vrati tri koraka unazad. Ovo je skandalozan i vandalski čin. Rastrojen sam emotivno kao čovek i sveštenik", rekao je Kojić.

On je dodao da je jutros majstora koji je radio na električnim instalacijama zatekao u suzama, a da su svi koji su došli isto odreagovali.

Policija, kaže Kojić, pokušava da uradi sve što je u njihovoj nadležnosti, a nekoliko puta su i uhvatili počinioce.

"Do sad smo ovo shvatali kao pljačke pojedinaca, ali kada je ovoliko uništena da više ne može da svetli i da zvone zvona, da satovi ne rade - pitam se koji su motivi svega ovoga", istakao je Kojić.

On je naveo da bi zatražio i zaštitu i sastanak da se vidi o čemu je reč, ali da njegove molbe do sada nisu bile uslišene i da su se završavale na obećanjima.

"Svi pokazuju volju i zainteresovanost, ali to se završi na obećanjima i nikada se ništa ne realizuje. Od jutros su pravoslavni sveštenici u suzama u Sabornoj crkvi. Ovo je prešlo sve granice", poručio je Kojić.

Ruska ambasada u BiH: Snažno osuđujemo sramni napad

Ambasada Ruske Federacije u BiH osudila je sramni napad nepoznatih lica na Sabornu crkvu Svete Trojice u Mostaru, saopšteno je iz ruske Ambasade u BiH.

Iz Ambasade ističu da su "slične provokacije spram verskih objekata bez obzira na njihovu motivaciju apsolutno neprihvatljivi jer se tiču dubinskih osećanja ljudske svesti i identiteta".

"U vezi toga obraćamo se pravosudnim organima BiH kao i organima za očuvanje javnog reda radi što brže identifikacije i procesuiranja svih počinioca ovog neljudskog čina kao i radi preduzimanja svih mera da se spreče sve slične pokušaje ubuduće", saopšteno je iz Ambasade Rusije.

Zamenik predsednika Gradskog veća: Osećamo se nesigurno

Najnoviji napad na Sabornu crkvu Svete Trojice u Mostaru do sada je najbolniji jer ima elemenata koji ukazuju da neko želi da obnova ovog pravoslavnog hrama ne bude završena i da se Srbi u ovom gradu ne osećaju siugurno, ocenio je zamenik predsednika Gradskog veća Velibor Milivojević.

Milivojević kaže da je posljednja pljačka, jedan u nizu napada i skrnavljenja objekata SPC u Mostaru i u finansijskom smislu je najteža, ali i bolnija od svih onih prije.

"Prvi put, osim koristoljublja, ima značajnih elemenata koji ukazuju da neko želi da crkva ne svetli, da se obnova ne završi, da se osećamo nesigurno ovde", rekao je Milivojević.

On poručuje da će nastojati da se u budžetu grada Mostara za narednu godinu nađe stavka za obnovu Sabornog hrama.

"Očigledno je prioritet da se ona zaštiti, pa da se onda nastavi sa radovima. Srbi zaslužuju da hram bude obnovljen, na iskrenu radost svih Mostaraca", naglasio je Milivojević.

Pokidane sve instalacije

Iz Saborne crkve ukradeno je oko 90 metara instaliranih kablova i oštećena tabla od osigurača, rekao je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona Ljudevit Marić.

Prema Marićevim rečima, pljačku je jutros prijavio mostarski sveštenik, a policija je još od jutros na terenu i radi se uviđaj i ostale istražne radnje..

"Čitava ekipa iz kriminalističke policije je na terenu. Istraga je u toku i znaće se više u narednim danima", poručio je Marić.

image