Srbija i Balkan

Kako se Sarajevo i Priština spremaju za rat protiv Srbije

Prištinska vlada je pre nekoliko meseci napravila nacrt administrativnog uputstva "Za podizanje patriotske i građanske svesti za pristupanje KBS-u"
Kako se Sarajevo i Priština spremaju za rat protiv SrbijeGetty © Eren Beksac/Anadolu

Sve oštrija retorika iz Sarajeva kao glavna prepreka da dođe do ekonomske i političke saradnje Srbije i BiH i zastoj u dijalogu Beograda i Prištine, koji je posledica jednostranih postupaka ekstremiste Aljbina Kurtija, nije smetnja da politički Zapad nastavi s gomilanjem vojnih jedinica u Bosni i obukom naoružanjem pripadnika kosovskih bezbednosnih snaga.

Opasne ideje Bećirovića i Kurtija koji ne kriju želje da svoje namere sprovedu nasilno, ukoliko ne budu na vreme bile zaustavljene, mogle bi da zapale ovaj deo Evrope i da ugroze bezbednost i opstanak srpskog naroda u Bosni i Hercegovini i na Kosovu i Metohiji.

I dok se u BiH brojem vojnika i oružja pojačavaju britanske vojne efektive, na Kosovu se otvoreno zvecka oružjem i tamo Kurti uz podršku sa Zapada vrši jednu kompletnu militarizaciju albanskog društva, piše "Politika".

Prištinska vlada je pre nekoliko meseci napravila nacrt administrativnog uputstva "Za podizanje patriotske i građanske svesti za pristupanje KBS-u". To i jesu pripreme za ozbiljniji sukob i militarizaciju jer prave mobilne timove u kojima će biti civili i vojni stručnjaci koji će ići po Kosmetu i obučavati mlade ljude i podizati svest da brane "zemlju" i da postanu deo KBS-a.

Plan je da im pruže klasičnu obuku, što je jako opasna situacija jer se vide namere iz toga, piše "Politika".

"Ta instrukcija koja je pripremljena nosi veoma velike razlike i može imati ozbiljne posledice, jer je očigledno da se priprema za veliki sukob i zato mu je potrebna ta formacija kao što je KBS", kaže Milovan Drecun.

Dodaje da je planom rekonstruktuiranja iz 2019. bilo najpre predviđeno da se transformacija KBS-a u "vojsku Kosova" završi za 10 godina, kako bi stekla punu operativnu sposobnost.

"Predviđeno je da se godinu dana ranije uvede obavezno služenje vojnog roka za mladiće uzrasta od 19 do 34 godine", navodi Drecun i dodaje da je procenjeno da će tada regrutni potencijal biti 180.00 ljudi.

Navodi pojedinih nemačkih i turskih stručnjaka, prema kojima KBS dobija oružje su ortodoksna laž, piše Politika.

Kada se neko naoružava daljinski vođenim letelicama, protivoklopnim sredstvima i haubicama, to je ofanzivno sredstvo.

Početkom sledeće godine tzv. Kosovo će imati tri pešadijska puka u potpunosti opremljena. Godinama se njihovi vojnici snajperski obučavaju u Nemačkoj i Jordanu i sve što se radi jeste pre svega priprema za rat. Iako je bilo predviđeno da imaju 5.000 aktivnih vojnika, oni sada već imaju oko 800 ljudi više koji su korektno opremljeni i obučeni, jer čitav taj posao radi NATO sa svojom logistikom i instruktorima.

image