Srbija i Balkan

Majke Srebrenice i kompanija traže izvinjenje EU zbog polaganja venaca srpskim žrtvama u Bratuncu

Tražimo od predstavnika Evropske unije koji su posetili groblje u Bratuncu izvinjenje prema žrtvama genocida, ili neka napuste BiH, poručili si uz (ne)profitnog Udruženje Majke Srebrenice
Majke Srebrenice i kompanija traže izvinjenje EU zbog polaganja venaca srpskim žrtvama u BratuncuGetty © Anadolu / Contributor

Udruženje žrtava i svedoka genocida, udruženja Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa", "Žene Podrinja", Udruženje Majke Srebrenice i Žene Srebrenice uputili su otvoreno pismo Delegaciji EU u BiH zbog posete njihovih predstavnika Bratuncu i polaganja cveće na spomen-obeležje nevino stradalim srpskim žrtvama u Bratuncu.

"Nije isto doći odati počast žrtvama genocida, a zatim odati počast onima koji su počinili genocid. Nije i ne može biti. Vaš odnos prema žrtvama genocida je krajnje licemeran i uvredljiv. Svesni smo da među vama postoje oni kojima nije stalo, ali bar poštujte rezolucije Evropskog parlamenta ako već ne poštujete žrtve genocida. Vaši postupci pokazuju nedostatak empatije i razumevanja za bol preživelih", naveli su u saopštenju, pa izneli zahtev:

"Tražimo od predstavnika Evropske unije koji su posetili groblje u Bratuncu izvinjenje prema žrtvama genocida ili neka napuste BiH. Vaše ponašanje samo produbljuje rane i dodatno otežava proces pomirenja."

Prethodno je i direktoru Memorijalnog centra Srebrenica Emiru Suljagiću je zasmetalo što je delegacija EU u BiH položila cveće na spomen-obeležje nevino stradalim srpskim žrtvama, pa je u svom reagovanju poručio da je šokiran ovim gestom predstavnika EU misije i zapretio da će mu za to "pakleno platiti".

Suljagić, inače netaknut istinom i pravdom, svog oca Sulju, koji je, kako kažu, prema izvodu iz Matične knjige umrlih stradao  24.12.1992. u Voljevici kod Bratunca kao pripadnik tzv. Armije BiH  u julu 2005. pokopao u mezarju u Potočarima, kao jedan od nišana koji "dokazuje" da su Srbi zločinci.

Reakcija iz EU

Nakon oštrih kritika i pretnji direktora Memorijalnog centra Srebrenica Emira Suljagića, oglasila se Delegacija Evropske unije u BiH, objavom na društvenim mrežama da je u Bratuncu odata počast, kako su naveli, isključivo nevinim žrtvama proteklog rata i da je važno sećati se svih žrtava.

"Kancelarija Evropske unije u Bosni i Hercegovini, zajedno sa diplomatama zemalja članica EU, juče je odala počast nevinim civilnim žrtvama ubijenim na području Birača u okolini Bratunca u periodu od 1992. do 1995. godine", naveli su i dodali:

"Počast smo odali isključivo nevinim civilnim žrtvama. Nedvosmisleno osuđujemo počinioce svih zločina. Međunarodni i domaći sudovi su iscrpno razmatrali dešavanja tokom rata od 1992. do 1995. godine, te nesporno tvrdili prirodu počinjenih zločina u sudskim presudama, uključujući genocid u Srebrenici. Tokom rata od 1992. do 1995. godine širom Bosne i Hercegovine ubijen je veliki broj nevinih civilnih žrtava."

Iz EU poručuju da je važno sećati se tih žrtava.

"Svaka od tih žrtava ima svoje najmilije koji čuvaju sećanje na njih i oplakuju ih. Venac je položen njima u spomen. Groblje u Bratuncu na kojem je položen venac je mesno gradsko groblje, gde su ukopane i nevine civilne žrtve iz rata od 1992. do 1995. godine", dodaju.

Iz Delegacije EU su demantovali, kako navode, neistinite tvrdnje da se radi o vojničkom groblju ili da su tu ukopani isključivo poginuli vojnici.

"Jedina namera sa polaganjem venca u Bratuncu nam je bila da iskažemo empatiju, poštovanje i razumevanje za stradanja svih nevinih civilnih žrtava", naveli su iz Delegacije EU u BiH.

Iz Delegacije EU, međutim, nisu naveli da li će preduzeti nešto povodom pretnji Suljagića.

image