Srbija i Balkan

RSE: Priština neće pre jeseni dići optužnicu za Banjsku, Beograd tražio dokumentaciju od Euleksa

Prištinske vlasti tvrde da je istraga u završnoj fazi
RSE: Priština neće pre jeseni dići optužnicu za Banjsku, Beograd tražio dokumentaciju od Euleksa© Milos Tesic/ATAImages

Optužnica vezana za događaje u Banjskoj neće biti podignuta pre jeseni, saznaju izbori Radija Slobodna Evropa u Specijalnom tužilaštvu tzv. Kosova.

"Rad na slučaju je u završnoj fazi", kažu iz ovog tužilaštva, dodajući da su "istrage u slučaju Radoičić dobile konačan epilog".

Krajem prošle godine, na zahtev Ministarstva unutrašnjih poslova takozvanog Kosova, Interpol je raspisao nalog za hapšenje Radoičića  koji je preuzeo odgovornost za događaj.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić istakao je, komentarišući Interpolovu poternicu za bivšim potpredsednikom Srpske liste Milanom Radoičićem, da je izručenje Radoičića Prištini nemoguće.

"Predsednik Vučić je rekao da je istraga protiv Radoičića u toku i svi sudski procesi će se voditi pred domaćim sudovima. Nemoralno je da vlast u Prištini, koja je došla iz šume, iz OVK, proglašava srpski narod za teroriste", rekao je Dačić.

Više javno tužilaštvo u Beogradu, navodi RSE, Radoičića tereti za više krivičnih dela u vezi sa nedozvoljenom nabavkom oružja i "izazivanje opšte opasnosti".

Viši sud u Beogradu je početkom oktobra odbio zahtev tužioca za određivanje pritvora i pustio ga na slobodu, ali mu je oduzeo pasoš i zabranio odlazak na "Kosovo". Iz ove institucije su za RSE rekli da je "istraga u toku".

"U ovoj istrazi Više javno tužilaštvo u Beogradu sarađuje sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Upravom carina i drugim državnim organima Republike Srbije, dok u cilju utvrđivanja potpunog činjeničnog stanja – preko Ministarstva pravde – takođe je kontaktiran Euleks, od koga je zatražena dokumentacija koja se odnosi na dešavanja u Banjskoj. Dokumentacija, do danas nije dostavljena", rečeno je iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

image