Srbija i Balkan

Oduzima se imovina Radoičića, ide u ruke Kosovske policije; Srpska lista: Na delu zastrašivanje Srba

Tzv. Kosovska policija je u saradnji sa Agencijom za upravljanje oduzetom imovinom u Severnoj Mitrovici konfiskovala tri nekretnine Milana Radoičića - restoran 'Grej', jedan apartman na šestom spratu u istom mestu gde je i restoran, kao i Radoičićevu vilu u Zubinom Potoku.
Oduzima se imovina Radoičića, ide u ruke Kosovske policije; Srpska lista: Na delu zastrašivanje Srba© Vudi Xhymshiti/Anadolu Agency via Getty Images

Povodom naredbe premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da protivpravno i neosnovano oduzme imovinu Milana Radoičića na jezeru Gazivode, oglasila se Srpska lista.

Iz Srpske liste su kazali da je Kurtijev cilj dodatna eskalacija situacije na Kosovu i Metohiji.

"Cilj im je da se i Radoičićeva deca proteraju i isele sa KiM, ali i da se svi Srbi zastraše i da im se pošalje poruka da im tamo nema mesta. Tamo gde su ti čestiti dečaci odrastali i išli u školu sa svojim vršnjacima, planirali budućnost i imali snove sada Kurtijevi specijalci sa dugim cevima bez ikakvog osnova upadaju i otimaju njihov dom", piše u saopštenju.

Kažu da je to klasičan etnički motivisan progon maloletnika samo zato što su deca Srbina koji ne pristaje na Kurtijev zulum.

"A to je ujedno nastavak iseljavanja Srba sa KiM pod pritiskom režima u Prištini uz blagonaklon stav nekih međunarodnih predstavnika", navodi se u saopštenju Srpske liste.

Dodaju da je "ugnjetavanje maloletne dece na tlu Evrope u 21. veku najbolji dokaz antisrpske politike režima u Prištini koji čini sve da Srbi nestanu sa svojih vekovnih ognjišta, a da svako ko ima kičmu i ko ne saginje glavu pred Kurtijem bude proteran sa ovih prostora, a u toj nameri nisu pošteđena čak ni deca".

"U ime Srpske liste i čitavog srpskog naroda pitamo se da li je pritisak na iseljavanje Srba i srpske dece postala normalna stvar i evropska vrednost 21. veka? Da li je krivica svakog od nas zato što je Srbin, a to sasvim dovoljan osnov za ugnjetavanje i proterivanje sa ovih prostora? Da li su međunarodni predstavnici svesni da su ćutanjem postali očigledni saučesnici u proterivanju Srba?", navodi se u njihovom saopštenju Srpske liste.

"Kosovska policija": Konfiskacija restorana i vozila

Kosovska policija danas je zaplenila restoran u Severnoj Mitrovici koji je u vlasništvu Milana Radoičića, koga Priština tereti za događaje u Banjskoj.

Zamenik direktora policije za region Severne Mitrovice potvrdio je slučaj, rekavši da je zaplena još u toku.

"Da, policijski službenici nastavljaju konfiskaciju", kratko je potvrđeno za "Kohu".

Ministarka pravde Albulena Hadžiju saopštila je dan ranije da je počela primena Naredbe o zabrani sa privremenom merom za oduzimanje nekretnina. Istim rešenjem Ministarstvo pravde oduzelo je 31 prevozno sredstvo, koja su ustupljena Kosovskoj policiji za njihove potrebe. 

Zamenik komandira tzv. Kosovske policije za region sever Veton Eljšani u saradnji sa Agencijom za upravljanje oduzetom imovinom u Severnoj Mitrovici konfiskovala tri nekretnine Milana Radoičića - restoran 'Grej', jedan apartman na šestom spratu u istom mestu gde je i restoran, kao i Radoičićevu vilu u Zubinom Potoku.

image