Srbija i Balkan

Teroristi u Srbiji: Koliko smo bezbedni?

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je za RTS da "postoje sumnje da je reč o terorističkom napadu i organizovanom pokušaju koji dolazi sa KiM od strane albanskih struktura"
Teroristi u Srbiji: Koliko smo bezbedni?Getty © Lorado

Terorista albanske nacionalnosti sa KiM ubio je jednog srpskog policajca, drugog je ranio. Osumnjičeni za ubistvo Artan Hajrizi je brat Fatona Hajrizija, koji je devet puta bežao iz zatvora, a trenutno je u bekstvu i traže ga prištinske vlasti.

Na drugoj strani, Artan Hajrizi je za "Dukađini" rekao da se nalazi Nemačkoj i tvrdi da su mu ukradena lična dokumenta, o čemu je, kako kaže, obavestio nemačku policiju, što je potvrdio i njegov otac, tvrdeći da je Faton ukrao Artanova dokumenta. Nelogičnosti su brojne.

Bivši operativac KOS Ljuban Karan kaže da ovaj scenario najviše podseća na terorizam.

"Retko se dešava da se najobičnija rutinska kontrola na granici pretvori u ovako nešto. Treba videti, odnosno pretpostaviti razlog, pošto ga, još uvek, ne znamo. Ako je u pitanju droga – droga nije pronađena u automobilu, jedino ako je bila u nekoj torbici, ali to je relativno mala količina. Ja bih tu varijantu odbacio", navodi naš sagovornik, dodajući:

"Druga mogućnost je da je u torbici imao nešto što niko nije trebalo da vidi, nešto što planira šiptarski kriminalni klan ili politička struktura. To može biti neka direktiva, poruka, pregovori mafije i političkih struktura. Razne stvari mogu biti u pitanju, da je možda snimljena neka poruka…"

Prema rečima iskusnog operativca, teško je verovati i njegovom ocu, teško je verovati svima njima iz tog miljea.

"Postavlja se pitanje da li je ubica Faton ili Artan. To je vrlo čudno. Ako je begunac Faton - nije on dolazio tek tako, već sa nekim zadatkom. Da li iz kriminalnog miljea ili ovog drugog podrivačkog, koji je vrlo aktivan i zapaljiv. Možda je imao nekakve direktive da on izvrši teroristički akt", ukazuje Karan.

Priča je, prema rečima nekadašnjeg operativca KOS-a, jako kompleksna i sve interesantnija, posebno jer se spekuliše da je u pitanju kriminalac koji je devet puta bežao iz zatvora, od čega jednom iz Bondstila.

"Postoji slučaj Fljorima Ejupija koji je digao u vazduh autobus 'Niš-ekspresa', i on je navodno bežao iz Bondstila, a to nije tačno. On je pušten odatle i slobodno se kreće. Najverovatnije je, kao i Ejupi, pušten radi izvršenja određenog zadatka, može se ispostaviti da je on ucenjen svojim kriminalnim aktivnostima do te mere da mora da nađe zaštitnika, a zaštitnici ga koriste za nekakve prljave poslove koje treba da odradi. To mogu biti teroristički zahtevi prema Srbima i Srbiji i to bi bio sasvim logičan odgovor zašto je on iz čista mira pucao u dva policajca, jednog ubio, a drugog ranio", objašnjava Karan.

Sigurno je da je imao neku pomoć i u strukturama sa administrativne linije i sa granice, ukazuje Karan, čim se tako kretao i to sa oružjem.

Koliko smo bezbedni?

Ko god bio ubica, jedno je sigurno – bezbednost je pod znakom pitanja. 

"Ako ima neku organizovanu grupu koja ga koristi za neke poslove oni mu granične prelaze rešavaju od šale. I ne samo to, računam da i ove prištinske političke strukture to mogu, i oni su organizovana političko-teroristička grupa", navodi Karan.

Na pitanje kako je to moguće u Srbiji i da li su ostali repovi koji sarađuju sa mafijom i ubicama u bezbednosnim strukturama Srbije, Karan odgovara "u to budite sigurni".

"Postoje repovi i postojaće i mora se razmišljati na sledeći način: mafija se ne može uništiti, može se samo ograničiti njeno delovanje. Uvek će se pojavljivati iznova i iznova jačati sve svoje strukture. Može da se pritaji jedno vreme dok opasnost traje i ponovo da se aktivira kada opasnost prođe. Mafija nije uništena, kolovođe su uništene, ali mafija i danas prodaje drogu po Srbiji i ti putevi narkotika i dalje funkcionišu, ubistva su smanjena, ali oni dalje rade", ističe Karan.

Artan ili Faton Hajziri – ne menja mnogo, ubica je imao pištolj kod sebe, a za prevoz od Tutina do graničnog prelaza Srbije sa BiH platio je 450 evra, javili su beogradski mediji. 

Granica između BiH je najvećim delom vodena i samim tim pogodna za pokušaje šverca, krijumčarenja ljudi, ali i bekstva.

Dekan Fakulteta za diplomatiju i bezbednost Radojica Lazić kaže za RT Balkan da sve ukazuje da je ubica bio u panici da će biti uhapšen nakon legitimisanja, pa je zbog toga potegao pištolj, kao i da mi ovo ne deluje kao slučaj teroriste iz Mladenovca, koji je ustrelio žandarma ispred ambasade Izraela.

"Evo desio se noćas taj slučaj u tako jednoj rutinskoj kontroli koju obavljaju pripadnici MUP odnosno pogranične policije da se desilo to što se desilo. Pretpostavljam da je to lice, iz razloga što bi nakon identifikacije i provere pretpostavljam bilo uhapšeno, poteglo oružje i učinilo to što je učinilo", navodi Lazić, dodajući:

"Upravo to je jedan od razloga zbog čega je on potegao oružje, plašeći se da će biti uhapšen. To je cela priča. Ta dva slučaja, po meni nemaju nikakve veze. Taj teroristički akt, kad je u pitanju ovaj nesrećnik iz Mladenovca, nema nikakve veze sa ovim slučajem što se desio sinoć prilikom rutinske kontrole."

Teško je, prema Lazićevim rečima, govoriti o tome na koji način je moglo biti sprečeno.

"Policijski organi su postupali po pravilima službe kako je trebalo postupati i njihov život je uvek u opasnosti. To najčešće vidimo kad se desi takav slučaj, uključujući i onaj slučaj ispred izraelske ambasade u Beogradu, i ovo je već drugi slučaj koji već na neki način govori da odgovorni moraju preduzeti još neke mere kako bi zaštitili živote organa javnog reda koji brinu o bezbednosti građana ove države", ističe Lazić.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je za RTS da "postoje sumnje da je reč o terorističkom napadu i organizovanom pokušaju koji dolazi sa KiM od strane albanskih struktura".

"Utvrđujemo činjenično stanje i utvrđujemo da li je ta osoba čija su dokumenta ostala u kolima Artanov brat koji je pobegao iz zatvora na KiM", rekao je Dačić.

Jedan od mogućih razloga je, navodi Ljuban Karan, ako je u pitanju Faton – da ne ode ponovo u zatvor.

"Ako mu ne bi prošla prevara sa ukradenim pasošem on bi bio identifikovan, još sa oružjem i bio bi u velikom problemu, a postoji mogućnost da je od nekoga dobio nalog da puca u srpsku policiju i on je to i uradio", objašnjava iskusni operativac.

Ako je begunac iz zatvora na KiM, koji je pre nešto više od dve decenije ubio ruskog pripadnika Kfora, bivši vojnik terorističke UČK zaista uspeo da neopaženo ode u Nemačku, vrati se u Srbiju i opet proba da izađe iz Srbije, naoružan i sa tuđim dokumentima, postavlja se pitanje da li je iko bezbedan i znamo li ko se kreće među nama?

U svakom slučaju, ovo ubistvo i pokušaj ubistva će se pažljivo analizirati i oni koji donose odluke verovatno će imati razloga za sve korake i odluke koje budu donete u narednom periodu.

image