Srbija i Balkan

Sin Nenada Čanka ispred "Harkiva": Slava Ukrajini, Vojvodina – republika

Simpatisanje ukrajinskih neonacista nije jedino po čemu Milan Čanak liči na oca. Dele oni i gen za autonomaštvo. I senior i junior imaju iste snove – da Vojvodina bude republika. Jer lažno "Kosovo" za njih je već "država"
Sin Nenada Čanka ispred "Harkiva": Slava Ukrajini, Vojvodina – republika© Antonio Ahel/ATAImages

"Doživljaji s letnjeg raspusta" Milana Čanka, sina sada političkog penzionera, a nekada jednog od vodećih vojvođanskih autonomaša Nenada Čanka, dokaz su da iver ne pada daleko od klade, jer isto kao i tata koji je na početku ukrajinskog sukoba trčao u Kijev da se uveri da tamo "nema nacista", i Čanak junior je ovih dana takođe u Ukrajini – ali na frontu.

Doduše, u ulozi, kako on tvrdi, "volontera-humanitarca".

"Evo nas u Harkivu. Pozdrav iz Ukrajine, završili smo dostavu jedne ture lekova, hrane, i pelena i idemo dalje. Harkiv je iza nas. Smrt fašizmu, sloboda narodu i Slava Ukrajini", uskliknuo je naslednik Nenada Čanka, odeven u maslinastozeleni vojni prsluk i kačket iste boje.

Milan koji se na Instagramu predstavlja kao "Mršavi Čanak", inače je u "Harkivu", a ne u Harkovu, isto kao što mu je otac svojevremeno, umesto u Uroševcu, bio u Ferizaju.

"Antifašista" kao i tata koji takođe često usklikuje "Slava Ukrajini" – ni mladi Milan, izgleda nije preterano upućen u istorijat tog pozdrava koji su popularizovali ukrajinski nacionalisti predvođeni zloglasnim Stepanom Banderom.

Što su i primetili Milanovi pratioci, pa pokušali da ga edukuju, objašnjavajući mu da ne postoji razlika između pozdrava "Slava Ukrajini" i "Za dom spremni", kao i da nijedan ni drugi nikakvom mentalnom gimnastikom ne mogu da se dovedu u vezu sa antifašizmom.

"Nikad nisam razumeo u šta tačno veruju ovi neo-četnici. Nazivaju me nacistom jer pomažem Ukrajini, a nema većeg fašizma u 21. veku od Rusije. Deda mi je bio partizan i borio se protiv nacista dok su njihovi četnički idoli sarađivali sa istim tim nacistima i ustašama... I na kraju naravno zajedno bežali. Može li mi neko objasniti ovu salatu misli? Smrt fašizmu, sloboda narodu, Slava Ukrajini", pokušao je da se na Iksu "odbrani" mlađani Čanak, dok su pratioci i dalje pokušavali da mu objasne kako mu se pomenuti deda borio upravo protiv onih koji su vikali "Zig-hajl", "Slava Ukrajini" i "Za dom spremni".

Milan Čanak, svojim "humanitarnim" radom nameće se ovih dana, kao i tata svojevremeno kao jedna od najomiljenijih figura u antisrpskim medijima poput, recimo, prištinske "Kohe".

"Sva ta propaganda koju čitam u Srbiji je potpuno lažna. To je proruska propaganda i nema veze sa istinom. Oni koji mi ne veruju mogu se javiti i doći da pomognu. Prihvataju svakoga. Evo, ja sam iz Srbije, niko mi ništa nije rekao", prenosila je "Koha" reči Čankovog naslednika, koji je ustvrdio i da je "na pravoj strani istorije".

Očigledno na onoj, revizionističkoj strani istorije na kojoj nacistički pozdravi postaju "antifašistički" usklici.

Simpatisanje ukrajinskih neonacista nije jedino po čemu Milan Čanak liči na oca. Dele oni i "gen" za autonomaštvo. I senior i junior imaju iste snove – da Vojvodina bude republika. Jer, lažno "Kosovo" za njih je već "država". 

Ne krije mlađi Čanak svoje secesionističke maštarije, i u promovisanju separatizma "hrabar" je kao i otac, pa je tako na njegovom tviter profilu nedavno objavljena mapa Srbije – na kojoj je Vojvodina predstavljena kao republika – "Čankovom zastavom", a "Kosovo" takođe kao nezavisno od Srbije.

Sanja dete. Ljubi ga tata.

I sve to dok ne čuje pesme Baje Malog Knindže. Jer kako tvrdi ovaj pevač krajiške muzike, Milan Čanak je njegov veliki "obožavalac" – toliki da čak imaju i zajedničku sliku. 

image