Srbija i Balkan

Ministarstvo odbrane: Kako je uništavano naoružanje Vojske Srbije

Ukazujemo da je na osnovu odgovarajuće odluke tadašnjeg ministra odbrane odobrena prodaja viškova naoružanja i vojne opreme posle uništavanja, navodi se u saopštenju ministarstva
Ministarstvo odbrane: Kako je uništavano naoružanje Vojske Srbijewww.globallookpress.com © XYZ PICTURES

Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je danas da je u ranijem periodu uništeno ukupno 522 komada oklopne tehnike i artiljerijskih sistema, od čega 200 tenkova T-55, te da je to oružje isečeno i prodato u staro gvožđe.

"Ukazujemo da je na osnovu odgovarajuće odluke tadašnjeg ministra odbrane (Dragan Šutanovac) odobrena prodaja viškova naoružanja i vojne opreme posle uništavanja, kao sekundarne sirovine, što je i realizovano kroz Ugovor broj 2397-46-4-05 zaključen između Ministarstva odbrane (kao prodavca) i preduzeća 'Remont-reprom' doo Čačak (kao kupca)", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo odbrane je dodalo da je tim ugovorom isporučeno 10.000 tona sekundarnih sirovina dobijenih od "suvišnih i rashodovanih sredstava naoružanja i vojne opreme sa stoka Vojske Srbije i Crne Gore", koji uključuju 200 komada tenkova T-55, 121 komad oklopnog transportera OTM-60, 77 komada smohodnog oruđa 90 mm M36, 88 komada haubica 122 mm M38, 36 komada samohodnog protivavionskog topa ZSU 57/2 mm, što ukupno iznosi 522 komada oklopne tehnike i artiljerijskih sistema.

"Ističemo da je pomenuto naoružanje rashodovano, uništeno, isečeno i prodato u staro gvožđe u skladu sa odgovarajućim odlukama tadašnjeg Generalštaba i Ministarstva odbrane", napominje se u saopštenju.

Ministarstvo je apelovalo na sve koji se pojavljuju u javnosti da, ukoliko interpretiraju izjave pripadnika ministarstva, to rade tačno i istinito. Iz ministarstva su, bez jasnog povoda, kritikovali interpretacije izjave pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse Nenada Miloradovića iz februara u vezi sa uništenjem tenkova.

U saopštenju se podseća da je Miloradović gostujući na TV Pink u februaru objasnio da je mnogo bitnija činjenica da je naoružanje uništeno od toga gde je istopljeno i naveo da ono nije istopljeno u Železari Smederevo jer ona nema tehnološke mogućnosti da topi tu vrstu čelika, nego da je najverovatnije istopljeno u Češkoj gde su bili sabirni centri za industriju čelika u Evropi.

On je izjavio i da su tada isečeni i protivavionski dvocevni topovi, 57 milimetara, na tenkovskoj šasiji što je i danas izuzetno perspektivno i oruđe i kalibar, a iz ministarstva su podsetili da je uskladu sa odlukama tadašnjeg Generalštaba i ministarstva odbrane "uništena velika količina lakih protivavionskih prenosnih sistema, od toga 9.218 raketa 9M32M (strela 2M) i 420 komada lansera LM 9P58 (za strelu 2M)".

Međutim, pojedini mediji su kasnije objavili da je pomoćnik ministra odbrane, izjavom da u smederevskoj železari nije istopljen nijedan tenk Vojske Srbije, "demantovao priču koju aktuelna vlast ponavlja 10 godina".

Podsetimo, od kraja 2006. do kraja 2008. godine, načelnik Generalštaba Vojske Srbije bio je Zdravko Ponoš koji je danas predsednik Pokreta "Srbija Centar", a u razgovoru za nedeljnik "Vreme" u februaru ove godine, on je rekao da nije imao ovlašćenja za topljenje tenkova.

"Čak i da sam imao ovlašćenja, koja načelnik Generalštaba nema, nisam mogao da topim tenkove pošto to ne može da se uradi u Srbiji, niti to iko radi", naveo je Ponoš i dodao da su tenkovi T-55 bili proglašeni za neperspektivnu tehniku i pre nego što je on došao na čelo Generalštaba.

Ono što je sasvim sigurno poznato o Zdravku Ponošu jeste da su Amerikanci 2006. godine vršili pritisak na premijera Vojislava Koštunicu da "brzo" imenuje "politički lojalnog" i "reformistički nastrojenog" generala Ponoša za načelnika Generalštaba. Na to ukazuju diplomatske depeše koje je objavio "Vikiliks" u kojima se navodi da je imenovanje Ponoša u avgustu 2006. od Koštunice direktno zatražio američki ambasador u Beogradu Majkl Polt.

"Čudno je, primetio je Koštunica, što SAD kao da znaju više o Ponošu od njega. On ga nikad nije upoznao i slabo je upoznat sa njegovom vojnom spremnošću", navodi se u depeši.

image