Srbija i Balkan

Velika Britanija upozorava svoje državljane: U Srbiji mogući teroristički napadi

Slično upozorenje sa iste adrese, ali i iz američke ambasade u Moskvi, stiglo je nekoliko dana pre terorističkog napada na "Krokus siti hol" u Moskvi
Velika Britanija upozorava svoje državljane: U Srbiji mogući teroristički napadi© TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

Vlada Velike Britanije upozorila je svoje državljane koji putuju u Srbiju da nisu isključeni teroristički napadi.

Na internet stranici o putovanjima u Srbiju, u sekciji "terorizam", istaknuto je da je u junu napadač samostrelom gađao policajca ispred izraelske ambasade, te da ne isključuju nove terorističke napade.

U upozorenju se navodi da potencijalne mete mogu da budu verski objekti, da se izbegavaju događaji koji okupljaju veliki broj ljudi zbog mogućnosti povećanih snaga bezbednosti, kao i da prate saveti lokalnih vlasti.

Slično upozorenje sa iste adrese, ali i iz američke ambasade u Moskvi, stiglo je nekoliko dana pre terorističkog napada na "Krokus siti hol" koji se dogodio 22. marta, kada je poginulo 145 ljudi, dok je više 550 povređeno.

Neposredno pre nego što su četiri naoružana napadača, državljana Tadžikistana, upala u tržni centar uoči rok koncerta i otvorili vatru na okupljene, a potom je zapalili, na sajtu ambasade SAD u Moskvi pojavila se informacija o navodnoj terorističkoj opasnosti koja preti Moskvi.

"Ekstremisti uskoro planiraju napad na mesta većih okupljanja u Moskvi, uključujući i koncerte. Građanima SAD savetujemo da izbegavaju okupljanja i gužvu u naredna dva dana", glasila je poruka u kojoj nije bilo više detalja.

Britanska ambasada u Moskvi ubrzo je ponovila bezbednosno upozorenje Ambasade SAD u Moskvi od 7. marta, savetujući svoje građane u ruskoj prestonici da izbegavaju velika okupljanja.

U upozorenju osoblje ambasade nije ukazalo na bilo kakve konkretne obaveštajne podatke kao osnovu za uzbunu, niti je dalo dodatne detalje u vezi sa mogućim ciljevima, vremenom ili tipovima napada.

image