Srbija i Balkan

Olivera Zekić: REM obustavlja rad, dosta je pritisaka "nezavisnih" medija

Razlozi za ovu odluku su brojni, ali su kulminirali činjenicom da je poslednjih dana ozbiljno ugrožena nezavisnost u radu i bezbednost članova Saveta, kao i svih zaposlenih, saopštili su iz REM
Olivera Zekić: REM obustavlja rad, dosta je pritisaka "nezavisnih" medija© ATA Images

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) doneo je odluku o obustavi rada ove nezavisne institucije zbog kontinuiranih pritisaka i napada na članove saveta od strane određenih medija, ali i dela opozicije, kaže za RT Balkan predsednica REM Olivera Zekić.

Naime, kako kaže predsednica REM-a, ovo je poslednji korak koji mogu da učine kako bi se izborili za svoja prava i slobodu u odlučivanju.

"Verujem da će ovo dati dodatni materijal svima koji pozivaju na linč nas iz REM-a, ali ovo je poslednji radikalni korak koji smo primenili da bismo došli do nesmetanog rada bez pretnji i bez pritisaka", kaže Zekićeva.

Članovi saveta Regulatornog tela za elektronske medije naviknuti su na svakodnevne pritiske, pa se tako, kaže predsednica, dešavalo da lideri opozicionih stranaka organizuju okupljanja i proteste ispred njihovih prostorija.

"Dolazili Dragan Đilas i Boško Obradović, protestovali, tražili da se dodele dozvole za nacionalne frekvencije televizijama kojima oni smatraju da treba da se dodele, a da se oduzmu onima koje ih imaju. Eto, oni smatraju da tako treba i došli su da traže. Komesarski, kako su i navikli", priča Zekićeva, ali čak ni tada REM nije prestajao sa radom i nije popuštao pod pritiscima.

Međutim, dogodila se strašna pretnja zameniku predsednice REM-a Miloradu Vukašinoviću, koja se ponovila danas nakon nekoliko meseci. 

"Kampanja protiv REM-a, i Olivere Zekić na prvom mestu, ali i svih ostalih članova saveta REM-a se kreće u širokom spektru, od pokušaja profesionalnog dezavuisanja članova saveta do ličnih uvreda, a ide i do zastrašivanja", počinje Vukašinović i dodaje da dodatni pritisci nastaju nakon dodele četiri nacionalne frekvencije, i da ne prestaju da se povećavaju iz dana u dan.

"Nakon kontinuirane kampanje koju su vodili, krenuli su u kampanju političke histerije, televizije N1 i Nova, uz podršku pojedinih nevladinih organizacija, ali i udruženja novinara. Na tome se, naravno, nije moglo stati, pa su, verujem, njihovi gledaoci i pristalice počele da ugrožavaju i našu bezbednost", kaže Vukašinović.

Kukasti krst za članove REM

Kulminiralo je, kaže Vukašinović, kada su mu u avgustu ove godine nepoznata lica ušla u zgradu i "poslala poruku" za njega i REM.

"Vrhunac te kampanje dogodio se 6. avgusta kada je, ispred vrata stana u Novom Sadu, u kojem živim sa porodicom crvenom bojom nacrtan kukasti krst i znak jednakosti sa REM. Bilo je sablasno, crvene boje, kao krv", priseća se Vukašinović, koji je odmah podneo prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu, od kojih je naknadno dobio odgovor da nema osnova za pokretanje krivične prijave po službenoj dužnosti, već da nepoznate počinioce može da goni privatnom tužbom, ali ne za delo Zastrašivanje i ugrožavanje bezebdnosti, već za uvredu i uništavanje imovine.

Samo četiri meseca kasnije, ispred njegove zgrade pojavljuje se novi grafit, gde se takođe REM upoređuje sa nacistima, uokviren nacističkim simbolima, ovaj put crne boje.

"Razlika je samo u tome što je ovaj crne boje. Indikativno je da se ovaj događaj desio svega dva dana posle performansa N1 o nekakvom 'medijskom mraku' u Srbiji, što je, upravo, nastavak pritisaka na članove Saveta REM i državu Srbiju u celini", kaže Vukašinović.

Vukašinović za RT Balkan kaže da je zabrinut za svoju, ali i bezbednost svoje porodice.

"Jasno je kakvu poruku šalju ovakvi simboli. Prividno prikrivene borbom za medijske slobode, crnim ekranima i crnim kukastim krstovima ispisanim na fasadama, ove kvazi-novinarske, kvazi-političke i kvazi-demokratske pošasti prizivaju duhove prošlosti, totalitarizma, jednoumlja, linča i progona. Ovakvi pritisci su u direktnoj suprotnosti s osnovnim demokratskim načelima, koja se zasnivaju na pretpostavci o tolerisanju različitih mišljenja i nezavisnosti institucija", navodi se u saopštenju REM-a.

Olivera Zekić objašnjava da je ovo bila "kap koja je prelila čašu" u jeku "borbi za medijske slobode", te da očekuje od nadležnih da reaguju i pronađu počinioce.

"Za početak neka se nađe počinilac. Prošli put su odbacili prijavu, sada neka se potrude da reše slučaj. Moj kolega Milorad Vukašinović u ovoj zgradi živi sa suprugom i decom, nismo reagovali na razne uvrede koje dolaze kako sa društvenih mreža, tako i iz određenih medija, ali jednom moramo da kažemo 'Dosta, jer sad je stvarno dosta", zaključuje Olivera Zekić.

Savet REM apeluje na sve političke činioce kojima je boljitak Srbije preči od ličnih interesa da stanu u odbranu nezavisnosti Regulatornog tela i da mu omoguće nesmetani rad u skladu sa zakonima Republike Srbije.    

image