Srbija i Balkan

Zašto su N1 i "Nova S" prekinule emitovanje programa?

Šta je iza "mraka" na "nezavisnim" televizijama?
Zašto su N1 i "Nova S" prekinule emitovanje programa?© Printscreen/N1

Televizije N1 i "Nova S" prekinule su sinoć u ponoć emitovanje programa i objavile telop na kojem na crnoj pozadini piše "Mrak u Srbiji bez slobodnih medija".

Za sada nema zvaničnih objašnjenja za ovakav potez, niti informacija do kada će trajati prekid programa ovih televizija.

Zaposlenima je, kako saznajemo, sinoć saopštena odluka da se u ponoć prekine program. Ne zna se do kada će "mrak" trajati.

Zanimljivo je da je emitovanje programa na televizijama koje sebe predstavljaju kao "nezavisne" prekinuto noć pred samit lidera EU i Zapadnog Balkana u Tirani, kojem prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Nekoliko dana pre toga, ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil je na svom Tviter nalogu objavio fotografiju sastanka sa urednicima vesti na "Nova S" Jelenom Obućinom i Slobodanom Georievim.

Inače, vlasnik N1 i "Nove S" je "Junajted medija" čiji je vlasnik, pak, "Junajted grupa" čiji vlasnici su investicioni fondovi koji upravljaju desetinama milijardi dolara kapitala - većinski je "BC partners", dok "značajan manjinski udeo" ima investicioni fond KKR.

Na čelu KKR Globalnog instituta je Dejvid Petreus, bivši direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA).

"Junajted grupa" nastala je iz SBB-a, koji se, pre nego što je dobio to ime, zvao KDS (Kablovski distributivni sistem).

"Početkom 2002. Kapitalni fond jugoistočne Evrope (SEEF) investirao je 10 miliona dolara u KDS, koji je promenio ime u 'Serbija broudbend' (Serbia Broadband, SBB). Cilj SEEF-a, vrednog 150 miliona dolara, bio je da obezbedi kapital za razvoj novog biznisa, širenje i akvizicije. Fondom je inicijalno upravljao Soros Private Funds Management" američkog milijardera i političkog aktiviste Džordža Soroša, otkriveno je u američkoj diplomatskoj depeši 07BELGRADE775, namenjenoj "samo za službenu upotrebu", koju je potpisao tadašnji američki ambasador u Beogradu Majkl Polt.

Poltov kolega, bivši američki ambasador u Srbiji Kameron Manter, bio je viši savetnik u SBB-ovom Bordu direktora.

Peta frekvencija

Kako Udruženje novinara Srbije (UNS) nezvanično saznaje, razlog za prekid programa na televizijama N1 i "Nova S" je protest zbog toga što REM ne donosi odluku po konkursu raspisanom za petu frekvenciju.

Rok za donošenje odluke o petoj frekvenciji bio je 2. decembar.

image
VV inauguration
banner