Srbija i Balkan

Vulin sa ruskim ministrom energetike: Planski rad u sektoru nafte i gasa

Stranke su razmotrile niz važnih pitanja saradnje u različitim energetskim sektorima, uključujući snabdevanje Srbije ruskim prirodnim gasom, navodi se u objavi Ministarstva energetike RF
Vulin sa ruskim ministrom energetike: Planski rad u sektoru nafte i gasa© Tanjug/AP Photo/Sergei Chuzavkov

Ministar energetike Rusije Sergej Civilev i potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin razgovarali su o snabdevanju Srbije ruskim prirodnim gasom, prenosi Telegram kanal ruskog Ministarstva energetike.

Radni sastanak održan je danas u Moskvi.

Stranke su razmotrile niz važnih pitanja saradnje u različitim energetskim sektorima, uključujući snabdevanje Srbije ruskim prirodnim gasom, navodi se u objavi Ministarstva energetike.

"Želeo bih da napomenem da se sa srpskim kolegama radi planski rad u sektoru nafte i gasa, kao i u oblasti elektroenergetike", navodi se u poruci Civileva.

Rusija je Srbiji 2023. godine isporučila 2,68 milijardi kubnih metara gasa, a 2024. obim isporuka premašiće tri milijarde kubnih metara, izjavio je u martu za RIA Novosti direktor "Srbijagas" Dušan Bajatović.

Bajatović je prošle godine govorio i o dogovoru sa "Gaspromom" o povećanju obima snabdevanja zimi sa 6 miliona kubnih metara na 11 miliona dnevno.

Takvi uslovi važe po ugovoru do juna 2025. godine, a cena se obračunava po naftnoj formuli, što ovaj gas čini "najjeftinijim u Evropi", oko 300 dolara za hiljadu kubnih metara.

image