Srbija i Balkan

Bajatović: Srbiji je potrebna Rusija, nacionalni interes nema cenu

Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović je rekao da gasa ima dovoljno za sve potrošače, iako se danas očekuje rekordna potrošnja od 17 miliona metara kubnih
Bajatović: Srbiji je potrebna Rusija, nacionalni interes nema cenu© A.H./ATAImages

Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović izjavio je da će potrošnja gasa u Srbiji danas dostići rekord od 17 miliona metara kubnih, ali da građani ne treba da brinu, jer gasa ima dovoljno za sve potrošače. On je rekao da je ostalo još oko 200 miliona metara kubnih zaliha u Mađarskoj i 380 miliona metara kubnih u Banatskom Dvoru bez ruskog dela.

Komentarišući uvođenje sankcija Rusiji, Bajatović je ocenio da to nije jednodimenzionalno pitanje i dodao da je Srbiji, kako je rekao, potreban politički oslonac sa ruske strane kako bi preživela.

"Za mene je saradnja sa zemljama BRIKS-a, pre svega Rusijom i Kinom diversifikacija naših političkih rizika. To nema veze samo sa ekonomijom, zato što nacionalni interes jednostavno nema cenu", istakao je Dušan Bajatović.

Bez poskupljenja gasa do 1. maja

Kada je reč o ceni gasa, Bajatović je naveo za TV Prva da se ona sigurno neće menjati do 1. maja, kada će se napraviti presek i videti šta dalje.

"Nećemo menjati cenu gasa do 1. maja, tada ćemo napraviti neki presek, što znači cena će biti ista. Gas je trenutno najjeftiniji energent i ima ga dovoljno, biće ga dovoljno sigurno i u narednoj godini", naveo je Bajatović.

On je istakao da Srbija ima dobre odnose sa mađarskim energetskim kompanijama.

"Mi ćemo uskoro registrovati našu kompaniju u Mađarskoj, registrovaćemo verovatno i u Bugarskoj, tako da će 'Srbijagas' pojaviti i regionalno u narednom periodu", rekao je Bajatović.

On je ukazao da je u periodu od 2008. godine do danas, u Srbiji urađeno 19.000 kilometara različitih gasovoda.

Kako je naveo Bajatović, projekat gasifikacije Beograda kasni jednu godinu zbog papirologije i problema sa priključcima u određenim opštinama.

"Povećaćemo broj radnika i broj ekipa koja će na terenu vršiti priključke. To je ta čuvena priča, 780 evra na tri godine u dinarima sa PDV-om, zajedno uz račun. Malo kasnimo sa tim, jer je bilo problema u lancima snabdevanja, nije bilo tih setova u dovoljnom broju, ali sad smo raspisali nove javne nabavke i mislim da će to biti u redu", rekao je Bajatović.

image