Srbija i Balkan

Postoji spisak NVO koje se finansiraju iz inostranstva i mešaju u politiku

Ministar unutrašnjih poslova Srbije ukazao je za TV Pink da je političkim strankama zabranjeno da se finansiraju iz inostranstva, a da NVO imaju to pravo iako se i same mešaju u politiku
Postoji spisak NVO koje se finansiraju iz inostranstva i mešaju u politiku© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da postoji spisak nevladinih organizacija (NVO) koje se finansiraju iz inostranstva i mešaju u unutrašnju politiku Srbije.

"U mnogim zemljama na svetu se donose zakoni protiv toga, upravo da bi se zaštitila ta domaća politička scena. Da se tako nešto desi u Americi, oni bi od toga napravili svetsku senzaciju. Sećate se da je FBI vodio istragu da li je Rusija uticala na izbore u Americi", rekao je Dačić.

On je dodao da bi u Srbiji i pokušaj da se takav zakon uvede bio karakterisan kao da nije u skladu sa evropskim standardima.

"Ali evropski standardi upravo definišu da oni dobro štite svoje zemlje od toga. A mi nemamo pravo da se štitimo od njih. Samo imaju oni pravo da se štite od nas," istakao je Dačić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ranije je izjavio da je proučavao koliko je novca u Srbiju ušlo za finansiranje NVO, navodeći da su ove godine i prethodne iznosi bili rekordni.

"Reč je o desetinama, a usudio bih se da kažem stotinama miliona evra", kazao je Vučić, dodajući da je čak šaljivo predložio ministru finansija i guvernerki Narodne banke Srbije da te iznose počnu da vode kao direktne strane investicije.

Kako je kazao, biće interesantno narednih dana, jer će javnost saznati kako to funkcioniše.

Upitao je zašto bi neko dao 105 hiljada evra, neka strana dobrotvorna organizacija, a zapravo je "strana obaveštajna služba u belim rukavicama", što plaćaju za proteste protiv izgradnje mini hidroelektrana.

Odgovarajući na pitanje o dokumentu kineske vlade o finansiranju NVO u Srbiji, kazao je da je tražio kompletan izveštaj kako bi ga proučio, jer ima mnogo zanimljivih stvari za neke druge zemlje i entitete.

"Pažljivo ćemo da pročitamo i proučimo sve što je kineska vlada objavila, kao što uvek pročitamo ono što objavi Stejt department i ruska vlada", rekao je on i dodao da je mnogo toga čudnog bilo prošle i ove godine.

image